Nagyvilág

Felszámoltak két cigánytelepet

Rendőrök jelenlétében számoltak fel a finn hatóságok egy sátortábort és egy bódételepet Helsinkiben, lakóhelyük elhagyására kényszerítve a telepeken élő romákat.

A finn főváros illetékes szervei évek óta macska-egér játékot folytatnak a zömmel Romániából és Szlovákiából érkezett romákkal.

Jussi Pajaunen polgármester nyíltan hirdeti, hogy meg akarja szabadítani Helsinkit az utcai koldusoktól. Mivel EU-tagállamok polgárai nem utasíthatók ki Finnországból, a hatóságok egészségügyi és tűzrendészeti előírásokra hivatkozva lépnek fel annak érdekében, hogy eltávolítsák lakóhelyükről a romákat.

A hét elején kilakoltatott több tucat roma ezentúl csak magánszemélyek és keresztény jótékonysági szervezetek segítségére számíthat. A kilakoltatás a helyi sajtó szerint incidens nélkül zajlott le.

Segélyszervezetek rasszista politikával vádolják a helsinki önkormányzatot. Szerintük a hatóság nem veszi figyelembe, hogy a romák munkát keresnek, és számos esetben – magánszemélyek közvetítése nyomán – találnak is Helsinkiben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik