Nagyvilág

Konzervatív-liberális győzelem Németországban

A konzervatív CDU/CSU és a liberális FDP alakíthat kormányt Németországban a vasárnapi választások eredményeként. A konzervatív pártok elérték választási céljukat, Németországban a választások eredményeként az eddigi nagykoalíció helyett a liberálisokkal szövetkezve sikerül egy új és stabil kormányt hatalomra juttatni - jelentette ki Angela Merkel kancellár.

Az exit poll felméréseken alapuló, az ARD és a ZDF közszolgálati televíziók által közölt első előrejelzések szerint a konzervatív pártok és a liberálisok kormányzati szövetsége leválthatja a jelenlegi nagykoalíciót. A CDU/CSU az előrejelzések szerint mindössze 33,5 százalékot szerzett ugyan, de potenciális koalíciós partnere, a Szabad Demokrata Párt – rekordot jelentő – 15 százalékhoz jutott. Mindez elegendő ahhoz, hogy egy konzervatív-liberális koalíció a Bundestagban a stabil kormányzáshoz szükséges számú mandátumhoz jusson.

(MTI)

(MTI)

A CDU/CSU-val az elmúlt négy évben nagykoalícióban kormányzó szociáldemokrata SPD a voksok 22,5 százalékát szerezte meg, ami a párt számára a háború utáni időszak legrosszabb szereplését jelenti. Az FDP mellett rekordot döntött a másik két kis ellenzéki párt is, a Baloldal a szavazatok 12, 3 százalékát, míg a Zöldek a voksok 10,5 százalékát szerezte meg. Az előrejelzésekből kitűnt, hogy a CDU/CSU és az FDP koalíciója megszerzi a képviselői helyek többségét a Bundestagban az úgynevezett többletmandátumok nélkül is. A felmérések korábban azt vetítették előre, hogy a konzervatívok és a liberálisok csakis az említett többletmandátumokkal szerezhetnek többséget.

Felügyelik a kormányt

A Német Szociáldemokrata Párt vezetői elismerték a választási kudarcot és az eredmények elemzését ígérték. Frank-Walter Steinmeier kancellárjelölt – eddigi külügyminiszter – első nyilatkozatában a német szociáldemokrácia keserű napjáról, az SPD súlyos vereségéről beszélt. A párt választóinak arra tett ígéretet, hogy a szociáldemokraták az ellenzékben mindent megtesznek majd az új kormány ellenőrzésére. Steinmeier szerint meg fogják akadályozni, hogy egy új kormány a válságból való kijutás érdekében túlzott terheket rójon a lakosságra. Hangsúlyozta, hogy a Bundestagban a szociáldemokrata ellenzéket kívánja vezetni.

A konzervatív CDU vezetői ugyancsak elismerték, hogy a nagyobbik uniós párt a vártnál gyengébben szerepelt, ennek ellenére azt emelték ki, hogy Németország legerősebb pártja maradt. Üdvözölték a liberális FDP jó szereplését, amivel lehetővé vált, hogy a Németországot négy éven keresztül kormányzó nagykoalíciót a CDU/CSU és az FDP koalíciója váltsa fel. Hangsúlyozták, hogy a konzervatívok visszaesése ellenére Angela Merkel kancellár marad.

Elérték a céljukat

Angela Merkel, a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke hangsúlyozta, hogy elégedett az eredménnyel és ennek kapcsán mindenekelőtt azzal, hogy lehetővé válik a kormányváltás. Merkel szerint ebből a szempontból csupán másodlagos, hogy a CDU/CSU a várakozáson alul szerepelt, a második világháború óta második legrosszabb eredményét érve el. Angela Merkel gratulált a jövendő új koalíciós partnernek, a liberális Szabad Demokrata Pártnak (FDP), és kijelentette, hogy gyors koalíciós tárgyalásokra törekszik. Az új kormány legfontosabb feladatának azt nevezte, hogy az eddiginél határozottabban vezessék ki Németországot a gazdasági válságból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik