Nagyvilág

Egyre nagyobb bajban van Románia

Románia a korábbi megállapodás szerintinél alacsonyabb hiánycélhoz kér engedélyt az IMF-től, mert a román GDP akár 8 százalékkal is csökkenhet a várt 4,1 százalék helyett.

A vasárnap ismertetett adatok szerint a bevétel 77,3 milliárd lej(25,92 milliárd dollár) volt: a személyi jövedelemadóból származó bevétel 8,2 százalékkal nőtt, a társasági adóból származó bevétel 8 százalékkal csökkent. A kiadások 5,6 százalékkal nőttek, 91,7 milliárd lejre.

Románia hazai összterméke idén akár 8 százalékkal is csökkenhet, és nem 4,1 százalékkal, ahogyan az IMF-fel legutóbb jósolták. Ezért a román kormány arra kéri a múlt héten szerda óta Bukarestben tárgyaló IMF küldöttséget, hogy állapodjanak meg egy 4,6-7 százalék közötti államháztartási hiánycélban erre az évre.

Románia márciusban, az IMF szervezésében, 19,95 milliárd eurós készenléti hitelkeretet kapott a nemzetközi pénzintézetektől és az Európai Uniótól.

Románia is szerepelt egyébként azon márciusi nyilatkozat aláírói között, amely azt tartalmazta, hogy régió országai egymástól különböző gazdaságok, s félrevezető a régióra nézve általánosítani, s közvetetten előidézte a forint rekordszintre gyengülését. A közlemény válasz volt arra, hogy Gyurcsány Ferenc az egész kelet-európai régiónak kért pénzügyi segítséget, s az osztrák kormány – Gyurcsány kezdeményezését támogatandó – fölhívta a figyelmet a nyugat-európai bankok kelet-európai kitettségére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik