Nagyvilág

Az RMDSZ is Basescut támogatná

Éleződik a verseny az őszi romániai elnökválasztás előtt. Traian Basescu jelenlegi államelnök támogatottsága némiképp csökkent, legesélyesebb két kihívója fej-fej mellett halad. Markó Béla szerint Orbán Viktor elhamarkodottan döntött, amikor “feltétel nélküli” támogatásáról biztosította Basescut, ugyanakkor az RMDSZ sem zárta ki, hogy az elnökválasztás második fordulójában a jelenlegi államfőt támogatják.

Éles küzdelmet vetít előre a legfrissebb közvélemény-kutatás az év végi romániai elnökválasztáson. A BCS közvélemény-kutató intézet július 9. és 16. között készített felmérése szerint Traian Basescu is veszített támogatottságából, hiszen míg az elmúlt két hónapban népszerűségi mutatója minden felmérésben meghaladta a 40 százalékot, most csak a megkérdezettek 35,4 százaléka mondta azt, hogy rá szavazna, ha jövő vasárnap rendeznék a választást.

Felzárkózott a két rivális

Az biztosnak tűnik, hogy Basescu kerül majd be az első fordulóban megszerzett első helyről a választás második fordulójába, hiszen kihívói csaknem 15 százalékkal maradnak el tőle. A felmérés szerint második helyen végezne a liberálisok jelöltje, Crin Antonescu, akire a megkérdezettek 21,5 százaléka voksolna. Harmadik helyen áll a szociáldemokrata Mircea Geoana, aki a felmérés szerint a szavazatok 19,1 százalékát gyűjti be. A második és harmadik helyezett közötti különbség nem haladja meg a felmérés 3 százalékos hibahatárát.

Ennek a közvélemény-kutatásnak az az újdonsága, hogy Antonescunak először sikerült a második helyre feltornásznia magát, ugyanis korábban minden felmérés Geoanát mutatta második befutónak. Legutóbb, július közepén egy másik felmérés még öt százalék különbséget mutatott Geoana és Antonescu között a szociáldemokrata politikus javára.

A felmérés szerint a negyedik helyen végezne Corneliu Vadim Tudor, a szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt (PRM) elnöke, akire a megkérdezettek 7,9 százaléka voksolna. Őt követi Sorin Oprescu Bukarest főpolgármestere 5,4 százalékkal. Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltje 5 százalékot, Radu Duda herceg, Mihály román ex-király veje pedig 4,7 százalékot kapna.

Markó is Basescut támogatná?

Az elnökválasztási kilátásokat tekintve Markó Béla elhamarkodottnak tartja, hogy Orbán Viktor a napokban nyíltan támogatásáról biztosította Traian Băsescut. Mint ismeretes, a Fidesz elnöke a Tusnádfürdőn lezajlott XX. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor keretében rendezett július 18-i vitán kérdésre válaszolva kijelentette: tekintettel arra, hogy az elnökválasztás kétfordulós, az első körben Kelemen Hunorra, az RMDSZ államfőjelöltjére szavazna, a másodikban pedig Băsescu nevére ütné a pecsétet.

Markó Béla nem zárja ki, hogy az RMDSZ esetleg Traian Băsescu államfőt támogatja az ősszel rendezendő elnökválasztás második fordulójában, erről azonban a szövetség az első forduló után dönt, annak függvényében, hogy a fennmaradó jelöltek mit ígérnek a magyar közösségnek. Markó úgy vélekedett: Orbánnak igaza van abban, hogy az Európai Néppárthoz tartozó alakulatoknak össze kell fogniuk, egymás támogatása ugyanis európai hagyománynak számít.

„Csakhogy én azt sajnálom, hogy az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács nem tájékoztatta Orbán Viktort a sajátos, kissé bonyolult romániai helyzetről. A Fidesz elnöke jócskán elsiette szándékának kinyilvánítását, szerintem inkább meg kellett volna várnia Traian Băsescu, valamint a többi elnökjelöltnek a magyarság irányába tett ígéreteit” – hangsúlyozta Marosvásárhelyen Markó, emlékeztetve arra, hogy az RMDSZ önálló jelöltet indít a választásokon.

Hozzátette: nem véletlen, hogy az RMDSZ csak az első forduló után határozza majd el, kit támogat a második fordulóban. „Băsescu inkább negatív ajánlatot tett Tusnádfürdőn az autonómiára vonatkozóan” – vélekedett Markó, aki nem zárta ki, hogy a szövetség esetleg mégis a jelenlegi államfőt támogatja majd a második fordulóban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik