Nagyvilág

Basescu nem járná a magyar utat

Traian Basescu román elnök nem híve annak, hogy "magyar mintára" drasztikusan csökkentsék a költségvetési kiadásokat, bár elismeri, hogy a költekezést "minimalizálni kell", ha az ország nem akar túlzottan eladósodni, és emiatt elszalasztani a növekedés újraindulását.

A Cotroceni palotában tartott sajtótájékoztatóján Basescutól megkérdezték: számításba veszi-e, hogy “magyar mintára” technokrata kormány alakuljon Romániában, tekintettel arra, hogy a román üzleti szféra elégedetlen a mostani kormány gazdasági intézkedéseivel.

Az államfő válaszában elmondta: Magyarország meggyőzte a befektetőket, hogy képes korlátok közé szorítani a gazdasági visszaesést, és hogy egy szakértő kormány jobban képes irányítani az országot, mint a politikusok.

“Magyarország jelentős mértékben csökkentette a költségvetési kiadásokat, de én nem vagyok híve az effajta megoldásoknak. Mindaddig, amíg vannak másfajta megoldások is, azt hiszem, el kell kerülnünk ezt a változatot” – mondta az elnök.

Mindazonáltal elismerte, hogy – mint fogalmazott – a szomszédos magyar állam kétségtelenül jobban boldogul most, hiszen drasztikusan megnyirbálta a béreket és a nyugdíjakat, miután a költségvetési kiadások ott is nagy problémát jelentettek. Hozzáfűzte: a román kormánynak ugyanakkor mindent el kell követnie, hogy elkerülje ezt a kényszerű helyzetet.

“Meg kell próbálnunk, ha képesek vagyunk rá, hogy tűrhető módon éljük túl a válságidőszakot” – mondta, hangot adva véleményének, hogy valóban a kiadások csökkentése lenne a könnyebb út, de szerinte inkább az infrastruktúra fejlesztésére kellene beruházásokat fordítani.

Kifejtette azt is, hogy Románia nem képes egyedül kilábalni a válságból, hiszen ezt az országot nem lehet összemérni sem az Egyesült Államokkal, sem Németországgal, sem Nagy-Britanniával. Ebből következően szerinte Bukarestnek csupán csökkentenie kell a válság negatív hatásait. Basescu maga is elismerte, hogy ennek érdekében minimálisra kell leszorítani a kiadásokat.

“A gazdasági növekedés megindulásának pillanatában az országra ne nehezedjen majd olyan nagy adósságteher, amely miatt a román gazdaság nem részesülhetne a kezdődő növekedés előnyeiből” – mondta Basescu, aki az őszi elnökválasztásokon második államfői mandátumáért indul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik