Nagyvilág

A Jemaah Islamiyah robantott Jakartában

A Jemaah Islamiyah (JI) terrorszervezet tagjai voltak az elkövetői annak a kettős öngyilkos merényletnek, amelyet az indonéz fővárosban, Jakartában követtek el - erősítette meg a rendőrség vasárnap. A támadásnak legalább nyolc halottja és ötven sérültje volt.

Nanan Soekarna rendőrségi szóvivő közölte: az elkövetők a JI tagjai voltak. Ezt a véleményt arra alapozzák, hogy a merényletben felhasznált pokolgépek hasonlóak azokhoz, amelyeket a csoport korábbi támadásaihoz használt. Beszámolt arról is, hogy sikerült azonosítani az egyik elkövető személyazonosságát. Nevét nem közölte, csupán annak kezdőbetűjét, “N”. A másik elkövető azonosítása még folyamatban van.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel kapcsolatban álló, és a Délkelet-Ázsiában több pokolgépes merényletet végrehajtó Jemaah Islamiyah számlájára írhatók a 2002-ben Bali szigetén végrehajtott pokolgépes robbantások is, amelyeknek több mint 200 halálos áldozatuk volt. A szervezetet 1993-ban alapították azzal a céllal, hogy majd egységes, délkelet-ázsiai kalifátust hozzanak létre Indonézia, Malajzia, a Fülöp-szigetek és Thaiföld területén. Kezdetben etnikumközi konfliktusok résztvevője volt, később kapcsolatokat épített ki az al-Kaidával, illetve a Fülöp-szigeteki Abu Sayyaf iszlamista csoporttal és a Moro Iszlám Felszabadítási Front (MILF) szélsőséges szakadár szervezettel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik