Nagyvilág

Özönvíz zúdult Közép-Szerbiára

Szerbiában már egy hete tartanak a komoly esők. Csütörtökön valóságos özönvíz zúdult az ország középső részére, Vrnjacka Banja környékén 18 óra alatt 17 centiméter csapadék esett.

Az egyik legforgalmasabb szerbiai országutat, amely kelet-nyugati irányban középen szeli ketté az országot, Vrnjacka Banja és Kraljevo között több órára le kellett zárni. Több mint 200 ház került víz alá a Vrnjacka Banja környéki településeken, s 1000 hektár szántóföld is víz alatt áll.

Kissé északabbra, Jagodina vidékén az órákon át zuhogó esőhöz még viharos szél is társult. A Belica folyó Trnavánál kiáradt, de egyelőre nem fenyegeti komolyan a várost. Kraljevóban és Jagodinában több tucat házat öntött el a víz.

Belgrád délkeleti része is víz alá került a csütörtöki nagy esőzéstől. Az egyik forgalmas útvonalon az 50 centinél is magasabban hömpölygő ár autóbuszokat ejtett foglyul, amelyekről a tűzoltóknak kellett kimenteniük az utasokat. Banjica negyed sportközpontjában, amely a július 1-jén kezdődő Universiade egyik fontos helyszíne, az alagsori gépteremben pénteken tudták csak megkezdeni a 70 méter magasan álló víz kiszivattyúzását.

Az előrejelzések szerint az egész Szerbiára kiterjedő esős idő a hétvégén is kitart, s csak keddre várható, hogy megszűnik a csapadék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik