Nagyvilág

Ahmadinezsádnak köze volt egy gyilkossághoz?

Az osztrák külügyminiszter ki akarja vizsgáltatni, milyen szerepet játszott Irán jelenlegi államfője egy 23 évvel ezelőtt Bécsben elkövetett gyilkosságban.

Az osztrák Zöldek biztonságpolitikai szóvivője az utóbbi napokban fölmelegítette azt az állítást, amely szerint Mahmúd Ahmadinezsád is szerepet játszott egy bécsi lakásban 1986 júliusában elkövetett hármas gyilkosságban. Michael Spindelegger külügyminiszter az ORF televízió péntek esti műsorában erre reagálva úgy fogalmazott, hogy külpolitikai lépések előtt meg kell vizsgálni, “mekkora igazságtartalommal bír a fenti állítás”.

Peter Pilz, a Zöldek szóvivője egy nappal korábban kijelentette: a rendelkezésére álló dokumentumok alapján “úgyszólván bizonyítottnak” tekinthető, hogy Ahamadinezsád részt vett három iráni kurd politikus bécsi meggyilkolásában.

Három évvel ezelőtt – mint a Der Spiegel német hírmagazin akkor beszámolt róla – fölbukkant egy iráni újságíró, aki az egyik résztvevőre hivatkozva számolt be a hármas gyilkosságról.

Elmondása szerint a Linke Bahngasse 5. számú ház egyik lakásában három iráni diplomata tárgyalt a három kurd politikussal. A téma az iráni kurd kisebbség által szorgalmazott autonómia volt. A beszélgetés közben benyomult a lakásba a kéttagú kivégző osztag, és némi dulakodás után agyonlőtte a három kurdot. A kommandó harmadik tagja – Ahmadinezsád – a kapualjban várakozott, hogy megakadályozza a kurdok esetleges szökését. A gyilkos pisztolyokat is ő szerezte be előzőleg – állítja “D. tanú”. A bécsi rendőrség ezen a néven emlegeti az iráni újságírót, aki 2004 óta Franciaországban bujkál, tartva a mullah állam bosszújától.

Az osztrák rendőrség nyomozni kezdett a hármas gyilkosság ügyében, de csak annyit tudott megállapítani, hogy a feltételezett tettesek Irán bécsi nagykövetségére menekültek. Teherán erőteljes nyomást fejtett ki az osztrák hatóságokra, amelyek kénytelenek voltak eltűrni, hogy a gyilkosság gyanúsítottjai szabadon kiutazhassanak Ausztriából. Egyikük alkalmasint Ahmadinezsád volt, aki 19 évvel később az Iráni Iszlám Köztársaság elnöke lett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik