Nagyvilág

Bugyit lopnak a németek

Bolti tolvajok, tisztességtelen alkalmazottak és szervezési hibák miatt 3,9 milliárd euró értékben tűntek el árucikkek tavaly a németországi kiskereskedelemben. A tolvajok kedvelt „zsákmánya” a női fehérnemű.

A kölni kiskereskedelmi tudományos kutatóintézet (EHI) felmérése szerint a forintban számolva 1100 milliárd forintos leltárhiány 53 százalékáért – 2 milliárd euró értékű áru eltüntetéséért – bolti tolvajok felelősek. A hiány 23 százaléka tisztességtelen alkalmazottak számlájára írható. Jelentős a munkaszervezési hibák miatt a leltárból hiányzó áruk aránya is. A tolvajok főleg a kis méretű és értékes árucikkeket kedvelik, a „legkelendőbb termékcsoportok a dohányáruk, az elemek, a borotvapengék, a ruházati szaküzletekben pedig a női alsóneműk és a márkás ruhák.

A boltok üzemeltetői átlagosan a bevétel 0,3 százalékát, összesen egymilliárd eurót fordítottak az árukészlet védelmére 2008-ban, az állam 400 millió euró adóbevételtől esett el az „eltűntetett” holmik miatt. A felmérésben 78 vállalat vett részt, amelyek összesen 12 500 boltot működtetnek, éves forgalmuk 57 milliárd euró. A német belügyminisztérium adatai szerint 2008-ban csökkent a bejelentett bolti lopások száma: az egy évvel korábbihoz képest 3,2 százalékkal kevesebb, 395 722 lopás történt az országban. A német kiskereskedelmi szövetség (HDE) szerint ugyanakkor igen magas lehet a be nem jelentett esetek száma, és emelkedik a bandák által elkövetett súlyos lopások aránya.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik