Nagyvilág

Tadic gesztust tett a VMSZ-nek

Jelentős jelzés a legnagyobb délvidéki magyar pártnak az, hogy Boris Tadic szerb államfő részt vett a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) megalakulásának 15. évfordulóján rendezett ünnepségen - mondta vasárnap a Tanjug hírügynökségnek egy helyi magyar politikus.

Pásztor Bálint, a párt belgrádi parlamenti frakcióvezetője szerint az elnök nem lett volna jelen a Palicsfürdőn (Palic) megtartott rendezvényen, ha nem hinné, hogy az általa irányított s a kormánykoalíciót is vezető Demokrata Pártnak partneri viszonyt kell kialakítania a délvidéki magyarság vezető politikai erejével.

A Tanjug hírügynökségnek nyilatkozó politikus – mint mondta – reméli, hogy a következő hetekben olyan találkozóra is sor kerül a VMSZ elnöke, Pásztor István, és Boris Tadic között, amelyen komolyan megvitatják a magyar párt számára legfontosabb témát: Vajdaság statútumát.

Megfigyelők emlékeztetnek rá, hogy az észak-szerbiai tartomány autonómiáját megerősítő alaptörvényt – amelyet Vajdaság parlamentje már tavaly megszavazott – az utóbbi hónapokban rengeteg támadás érte. Ahhoz, hogy életbe lépjen, a belgrádi parlamentnek kell megszavaznia, ám egyelőre úgy tűnik, hogy az ottani többség elveti.

A belgrádi kormánykoalíciót vezető Demokrata Párt sem állt ki mellette, holott legerősebb, vajdasági szárnya volt a törvény meghozatalának egyik motorja. Tadic tehát saját pártja fontos döntéshozóinak is gesztust tett, amikor a VMSZ évfordulós ünnepségére ellátogatott.

Rajta kívül megjelent a palicsfürdői ünnepségen Slavica Djukic-Dejanovic, a parlament elnöke, Rasim Ljajic miniszter, és Tomislav Nikolic, a szerb nacionalisták, radikálisok mérsékeltebbnek tartott oldalának vezetője.

Miután a hágai börtönében ülő Vojislav Seselj által vezetett szerb radikálisok kizárták soraikból, Nikolic létrehozta a Szerb Haladó Pártot. Ez mereven elutasítja a Vajdaság bármilyen autonómiáját, de minden – önkormányzatitól az országosig terjedő – szinten kész együttműködni Boris Tadic kormánykoalíciót vezető pártjával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik