Nagyvilág

Újraválasztották a német elnököt

Ismét Horst Köhlert választották Németország államfőjévé, a szombati szavazáson a hivatalban lévő elnök már az első fordulóban abszolút többséget szerzett.

Az elnököt közvetve választó, 1224 tagú, úgynevezett szövetségi közgyűlésben Horst Köhler 613 elektori szavazatot kapott, azaz pontosan annyit, amennyi az abszolút többséghez minimálisan szükséges. A hivatalban lévő államfő a konzervatívok és a szabaddemokraták képviselőinek szavazatai mellett a Bajorországból delegált, úgynevezett szabad választók voksait is megszerezte. Köhlert – aki korábban elismert közgazdász és pénzügyi szakember és ebben a minőségében a Nemzetközi Valutalap igazgatója volt – először 2004 májusában választották meg az ország államfőjévé.

Fő riválisa, a szociáldemokraták és a Zöldek által támogatott politológus, illetve volt egyetemi rektor, Gesine Schwan 503 szavazatot szerzett, míg a Baloldal pártjának jelöltjére, Peter Sodannra 91 elektor szavazott. A közgyűlésben négy mandátummal rendelkező, egyaránt szélsőjobboldali NPD, illetve a DVU jelöltjei egy szélsőjobboldali dalszerzőre, Frank Rennickére voksoltak.

A 66 éves Köhler – aki az ország legnépszerűbb politikusa – újabb öt évre kapott elnöki megbízást. A szavazással egy időben a parlament, illetve a Brandenburgi kapu közvetlen közelében tízezrek ünnepelték a szövetségi köztársaság megalakulásának 60. évfordulóját, s a tömeg ujjongva fogadta a „régi-új” államfő megválasztásának hírét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik