Nagyvilág

„Történelemrendőrséget” épít Oroszország

Biztonsági- és hírszerzősziolgálatok, minisztériumok és tudósok részvételével bizottságot hoznak létre, hogy fellépjenek történelmi események Oroszország érdekeit sértő beállítása ellen.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök rendelete értelmében a testület elnöke Szergej Nariskin, az elnöki adminisztráció vezetője, tagjai között vannak a külügyminisztérium, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat, a Külföldi Hírszerző Szolgálat, az igazságügyi és a kulturális minisztérium, a tudományügyi állami bizottság, az állami archívumok, valamint több más szerv és szervezet képviselői, továbbá számos tudós. A testület évente legalább kétszer ülésezik majd.

A bizottság azokat eseteket fogják elemezni, amelyekről úgy gondolják, hogy Oroszország nemzetközi tekintélyét csorbító történelemhamisítások. Ezekről jelentéseket készít majd az elnöknek, esetleg intézkedéseket is javasol. Az orosz sajtó ezzel kapcsolatban emlékeztetett rá, hogy az államfő a május 9-i Győzelem Napjának előestéjén videoblogjában leszögezte: senki nem kelthet kételyeket a szovjet népnek a Nagy Honvédő Háborúban aratott diadalát illetően, és óva intett e tények meghamisításától.

Szólt arról, hogy az idő múlásával a háború tényeinek egyre több értelmezése, köztük számos igencsak vitatható lát napvilágot. Úgy vélekedett, ez alighanem azzal függ össze, hogy egyre kevesebben vannak azok, akik részt vettek a háborúban, s saját szemükkel látták a történteket, és ebben a vákuumban részben tudatlanságból, de nem ritkán szándékosan ferdítő felfogások jelennek meg.

„Lényegében abban a helyzetben vagyunk, hogy kötelességünk megvédelmezni a történelmi igazságot, sőt újra bizonyítani olyan tényeket, amelyeket még nemrégen is teljességgel kézenfekvőnek tartottunk. Ez nem könnyű, sőt, őszintén szólva néha kellemetlen feladat, de mindenképpen el kell végezni” – mondta az elnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik