Nagyvilág

Medvegyev: ideje a tettek mezejére lépni

A Gazprom helyesnek tartja az európai vezetők stratégiáját, hogy változatosabbá tegyék a földgázszállítási útvonalakat, most azonban ideje a szavakat tettekre váltani - írta az orosz energiaipari konszern vezérigazgató-helyettese egy osztrák napilap hétfői számában.

Az európai vezetők egyetértenek abban, hogy az EU-nak az energiabiztonság érdekében sokszínűbbé kell tennie a szállítási útvonalakat. „Mi a Gazpromnál helyesnek tartjuk ezt a stratégiát. Most azonban tettekre kell váltani a szép szavakat” – áll Alekszandr Medvegyevnek a Kurierban megjelent kommentárjában.

Az Európai Bizottság becslése szerint 2020-ra további évi 195 milliárd köbméter földgázra lesz szüksége Európának – írta. Ez azt jelenti, hogy legalább a tervezett Északi Áramlat, Déli Áramlat és Nabucco gázvezetékekre szükség lesz ahhoz, hogy a szükséglet egy részét fedezzék. Az olyan vezetékek tehát, mint a Déli Áramlat és a Nabucco nem jelentenek versenyt egymás számára – érvelt Medvegyev.

A Déli Áramlatban és a Nabuccóban való részvétellel csak erősödhet Ausztria európai földgázelosztó központként betöltött stratégiai szerepe. Jelenleg is folynak a tárgyalások arról a lehetőségről, hogy Ausztrián is keresztülvezessen a Déli Áramlat – emlékeztetett. A Déli Áramlat a válság idején fontos befektetés lenne a részt vevő országok, köztük Ausztria számára is, mert munkahelyeket teremtene, a tranzitdíjak pedig bevételi forrást jelentenének – tette hozzá.

„A Gazprom kész befektetni az európai energiabiztonságba, és tartós energetikai partnerségre lépni. Ha Európa vezető politikusai komolyan gondolják, amit az energiabiztonságról mondanak, akkor következetes volna, ha minden vezetéket, köztük a Déli Áramlatot is teljes egészében támogatnának” – írta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik