Külföld

Távozik a Société Générale elnöke

admin
admin

2009. 04. 29. 11:59

Bejelentette lemondását a francia Société Générale elnök-vezérigazgatója. Daniel Bouton döntését azzal indokolta a Le Figaro című napilapban szerdán megjelent interjújában, hogy a bankcsoportot szeretné megvédeni.

“A bank védelmében döntöttem úgy, hogy most megyek el. Folyamatos támadások kereszttűzébe kerültem, amelyek ártanak a cégnek is, amelyhez nagyon kötődöm” – hangsúlyozta Bouton. Az igazgatótanács május 6-án megválasztja az új elnököt.

A lemondott vezető hozzátette: – Mint minden vezető, bizonyára követtem el hibákat és néha ügyetlen voltam, elismerem … De a kritikák, amelyeknek célpontja vagyok, elviselhetetlenekké váltak, és a banknak vissza kell nyernie a nyugalmat. Ha ehhez a lemondásom hozzájárulhat, annál jobb.

Az 59 éves bankvezető – aki 1997 óta áll a Société Générale élén – a lap kérdésére leszögezte, hogy végkielégítés nélkül távozik. Ugyanakkor évi 730 ezer eurós nyugdíjra számíthat.

Franciaország harmadik legnagyobb bankja a másfél évvel ezelőtt Jérome Kerviel tőzsdei alkusznak tulajdonított 4,2 milliárd eurós rekord veszteség óta több botránykrónika tárgya is volt. Legutóbb a Libération című napilap hétfői számában azt állította: a bank 5-10 milliárd eurós veszteséget könyvelhet el egyik leányvállalatának rossz befektetései miatt. A bank vezetősége közleményben cáfolta az értesülést.

A Kerviel-botrány kitörése után 2008 januárjában Nicolas Sarkozy államfő nyilvánosan hangoztatta, hogy a bankelnöknek vállalnia kellene a felelősséget és le kéne mondania. Ennek kapcsán Bouton elmondta: sajnálja, hogy nem sikerült meggyőznie a közvéleményt arról, hogy egy nagy tehetségű csaló akciójáról volt szó, aki több tízmilliárd eurót kockáztatott. Az elnök a botrány alatt egyébként benyújtotta a lemondását, de azt az igazgatótanács nem fogadta el.

Bouton szerint viszont az elmúlt időszakban hiba volt, hogy nem utasította vissza azt a részvényopciós tervet, amelyről az igazgatótanács a közelmúltban döntött, s így az állami – 1,7 milliárd eurós – mentőövben részesült Société Générale vezetői több tízezer részvényopcióhoz jutottak. A felháborodást követően a bankvezetők végül március végén lemondtak előnyös árú részvényvásárlási elsőbbségükről.

Az elnök-vezérigazgató szerint azért is őt terheli a felelősség, hogy a pénzügyi válságban a bank túlságosan megbízott a rendszerben és túl sokat kockáztatott.

Eric Woerth költségvetési miniszter az elmúlt időszak támadásaira hivatkozva üdvözölte Bouton “személyes döntését”, de hozzátette: azt is meg kell említeni, hogy neki köszönhető, hogy az elmúlt tíz évben a Société Générale az egyik legjelentősebb bankká vált.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.