Nagyvilág

Balázs Péter: nem hallgathatunk a nemzeti kisebbségekről

Budapest a szomszédos országokkal fenntartott kapcsolatokban nem kerülheti meg a nemzeti kisebbségek kérdését - fejtette ki Balázs Péter külügyminiszter a Sme című szlovák lapnak nyilatkozva.

Balázs Péter a Sme című szlovák véleményformáló lapban kedden közölt interjújában kifejtette: a szomszédos országokban olyan magyar közösségek élnek, amelyek egykor a nemzetről szakadtak le. Budapestnek ismernie kell törekvéseiket, céljaikat, gondjaikat, s azt is, hogyan viszonyul hozzájuk mai államuk.

“Ha vannak valamilyen problémák, nem hallgathatunk róluk. A szomszédos országokkal fenntartott kapcsolatokban az ottani magyarok, illetve a magyarországi kisebbségek helyzetét nem lehet megkerülni” – állítja a magyar diplomácia vezetője. Hozzátette: ha vitás kérdések vannak, meg kell nézni, mit mondanak a nemzetközi normák, amelyek betartására a felek kötelezték magukat.

A magyar-szlovák viszonyban meglévő problémák rendezésével összefüggésben Balázs Péter elmondta: „Az értelmes tárgyalásokat azzal kell kezdeni, hogy őszintén elbeszélgetünk, kitesszük az asztalra a problémákat, s megmondjuk, hogy melyik ország szerint mire lenne szükség a megoldásukhoz. Nem jó, ha a belpolitikai indulatok a külpolitikába keverednek.”

Balázs Péter külügyminiszter (fotó: MTi)

Balázs Péter külügyminiszter (fotó: MTi)

Arra a felvetésre, hogy ez mégis így van, a miniszter leszögezte: „Ez minden országban elkerülhetetlen, mert ilyen háborgó vizeken evezünk, s keressük az érintkezési pontokat. Megvannak már ehhez a feltételek, az intézmények és a bizottságok, csak politikai akarattal kellene megtölteni őket. A saját nevemben elmondhatom, hogy mindezt őszinte és építő szándékkal fogom megközelíteni.”

Aláhúzta: „Először kertelés nélkül ki kell mondani az igazat. A megoldást a világos diagnózissal kell kezdeni, még ha fájó is lenne. Határozott álláspontot akkor kell elfoglalni, ha már végigmentünk az elképzelhető diplomáciai és politikai megoldásokon, és kimerítettünk minden lehetőséget. Akkor a problémát az élére kell állítani.”

Balázs Péter szerint Magyarország továbbra is kitart azon követelése mellett, hogy a szlovák fél tegye az asztalra azokat a bizonyítékokat, amelyek indokolnák a novemberi, szurkolók elleni dunaszerdahelyi rendőrakciót. A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumát (KMKF) érintő kérdést a diplomata azzal intézte el, hogy az a magyar parlament dolga, ő a kormányt képviseli.

Elmondta, hogy várhatóan rövidesen megbeszélést folytat szlovák kollégájával, Miroslav Lajcákkal, s a találkozón megvitatják a magyar-szlovák kormányfői találkozó feltételeit is. A kormányfői találkozót a miniszter szükségesnek tartja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik