Nagyvilág

Izrael a vészkorszakra emlékezik

Izraelben az emberek kedden némán megálltak a szirénák gyászos hangjaira, hogy megemlékezzenek a soá, a vészkorszak hatmillió zsidó áldozatáról, egy nappal azután, hogy Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök a rasszizmussal foglalkozó genfi ENSZ-értekezleten újabb kirohanást intézett Izrael ellen.

Helyi idő szerint tíz órakor két percre megálltak a járókelők az utcákon, a kereszteződések közepén, s az autósok is kiszálltak kocsijaikból, hogy állva tisztelegjenek az áldozatok emlékének. A nap fő emlékünnepsége a jeruzsálemi Jad Vasem holokauszt-emlékközpontban lesz, a kneszetben és az iskolákban pedig az áldozatok neveit olvassák fel.

Az emlékezést nagy felháborodás kísérte az iráni államfő beszéde miatt, aki a “Durban II” elnevezésű genfi ENSZ-konferencián hétfőn azzal vádolta a nyugati európai országokat, hogy segítettek létrehozni Izraelt a II. világháború után “a zsidók szenvedéseinek ürügyén”. “Kivándorlókat indítottak útnak Európából, az Egyesült Államokból és a világ más részeiről, hogy teljesen rasszista államot hozzanak létre a megszállt Palesztinában” – mondta.

Az izraeli sajtó egyöntetűen elítélte Ahmadinezsád “gyűlölködését”. Benjámin Netanjahu miniszterelnök még hétfőn kijelentette: “Nem fogjuk megengedni a vészkorszak tagadóinak, hogy még egyszer holokausztot vigyenek véghez a zsidó állam ellen.” Simon Peresz államfő szerint a genfi értekezlet “támogatta a rasszizmust ahelyett, hogy szembeszállt volna vele”. Elítélte “mindazokat, akik támadják a világ egyetlen országát, amely azért jött létre, hogy menedéke legyen a soá túlélőinek, az egyetlen országot, amely gátja lesz egy újabb bekövetkeztének”.

Reuven Rivlin, a kneszet elnöke a világ parlamenti elnökeinek küldött üzenetében így írt: “Tegnap (hétfőn Genfben) az egész világ Adolf Hitler visszatértéhez asszisztált. Ezúttal szakállas volt, és perzsául beszélt, de a szavak ugyanazok, a célok is, és ugyanaz a veszedelmes eltökéltség, hogy elérje azokat. És ma is, mint akkor, a világ szószéket adott neki ehhez.”
Szilvan Salom miniszterelnök-helyettes azt hangoztatta az izraeli közrádióban, hogy Irán atomprogramja “nem csupán Izraelt, hanem az egész világot” fenyegeti. “Nagy hatótávolságú rakétáival Irán elérheti Londont, Párizst, Berlint, Rómát és Oroszország déli részét is” – mondta. Salom kedden részt vett a lengyelországi Élet Menete megemlékezésen, s beszédet mondott az egykori Auschwitz-Birkenau haláltáborban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik