Nagyvilág

Körözik a szudáni elnököt

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) szerdán elrendelte Omár Besír szudáni elnök letartóztatását a Dárfúrban elkövetett háborús és emberiség elleni bűncselekmények miatt. A népirtás vádját azonban nem vették fel a listára.

A testület ezzel eleget tett az ICC főügyésze, Luis Moreno-Ocampo indítványának. A 2002-ben létrehozott büntetőbíróság történetében ez az első alkalom, hogy egy hivatalban lévő államfő ellen ad ki letartóztatási parancsot.

Moreno-Ocampo azzal vádolta Besírt, hogy 2003 óta népirtásszerű műveleteket szervezett országának nyugati térségében, Dárfúr körzetében. A főügyész szerint 135 ezerre tehető a halálos áldozatok száma: közülük mintegy 100 ezer éhezés és járványok miatt halt meg, 35 ezret viszont megöltek.

A letartóztatási parancs mindazonáltal nem tartalmazza a népirtás vádját, mert annak igazolására nem áll rendelkezésre elegendő bizonyíték. A bírák egy része szerint azt nem lehet bizonyítani, hogy a művelet egy bizonyos csoport ellen irányult, márpedig ez lenne a népirtás egyik ismérve.

A vádpontok között gyilkosság mellett nemi erőszak, kínzás és fosztogatás is szerepel. A főügyész szerint a vádnak erős érvei vannak, és a per során többtucatnyi tanút fog felsorakoztatni. Moreno-Ocampo értésre adta ugyanakkor, hogy kételyei vannak a vádlott kézre kerítésével kapcsolatban. Mint elmondta, ha a politikus nemzetközi légtérben repül, le lehet hozatni a gépét, hogy elfogják.

Szudán korábban jelezte, hogy nem működik együtt a törvényszékkel, amely a háborús bűnöket vizsgáló első állandó bíróság a világon.

A szudáni elnök tagadja a terhére rótt bűncselekményeket. Korábban jelezte, hogy nyugati államok összeesküvésének tekinti az esetleges letartóztatási parancsot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik