Nagyvilág

Próbaüzemben az iráni atomerőmű

Elkezdték Iránban az orosz segítséggel megépült busehri atomerőmű próbaüzemeltetését - közölték szerdán helyi hivatalos forrásból.

“Fűtőanyag-utánzattal” – dúsított urán helyett ólommal – töltötték föl az elmúlt tíz napban az atomreaktort, s megfigyelték, a próbaüzem során hogyan működik.
Szergej Kirijenko, az orosz atomenergia-ügyi szervezet vezetője iráni kollégájával, Golamreza Akazadeh alelnökkel a helyszínen, a dél-iráni kikötővárosban kíséri figyelemmel az ezer megawatt teljesítményű, könnyűvizes reaktor próbaindítását.

Az orosz szakember “egy összetett projekt jelentős elemének” nevezte a kísérleti indítást. Azt mondta, számottevő haladást értek el az elmúlt hónapokban, s nagyon elégedett azzal, amit Busehrben látott. Akazadeh kijelentette, hogy a próbaüzem sikeres volt, s egyre közelebb jutnak a reaktor tényleges beindításához.

Az erőmű építését 1995-ben kezdték meg. Az egymilliárd dolláros beruházással megbízott Atomsztrojekszport orosz vállalat eredetileg 2008-ra ígérte az üzem beindítását, de legkorábban az idén helyezik üzembe. A fűtőanyagot Oroszországból szállítják Busehrbe a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) felügyelete alatt.
Az Egyesült Államok és több más nyugati ország él a gyanúperrel, hogy az iráni atomprogram valódi célja atomfegyver kifejlesztése. Az iszlám köztársaság vezetői tagadják ezt, azt mondják, a reaktor kizárólagos célja az áramtermelés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik