Nagyvilág

Obama nem csak Amerikáért aggódik

Barack Obama amerikai elnök fontosnak tartja, hogy az amerikai kormány gazdaságösztönző programjából a világgazdaság is biztatást merítsen. Ezért a programról szóló törvény szövegében meg fogják változtatni a "Buy American" (Vásárolj amerikait) jelszót.

Egyetértek azzal, hogy nem küldhetünk protekcionista üzenetet. Majd meglátom, milyen nyelvezetet dolgozhatunk ki ebben az ügyben. Most, amikor a világkereskedelem hanyatlik, hiba lenne olyan üzenetet küldeni, hogy csak magunkkal törődünk, és nem aggódunk a világkereskedelemért is – mondta az elnök kedden későn a Fox televíziónak nyilatkozva.

Odahaza viszont az elnök rossz hírrel szolgál a vállalatvezetőknek. A kormány arra készül, hogy évi 500 ezer dollárra korlátozza a vezetők javadalmazását azoknál a cégeknél, amelyek állami támogatást kaptak vagy kapnak ezentúl, mondta egy meg nem nevezett kormányzati illetékes hírügynökségeknek szerdán. Korlátozni fogják a végkielégítéseket, és átláthatóbb szabályokat állapítanak meg a vállalati repülőgépekre, a nagy vendéglátásokra, a hivatali épületek és helyiségek felújítására és a konferenciák költségelszámolására is.

Obama maga a múlt héten “szégyenteljesnek” nevezte a Wall Street-i bankárok fizetését a mostani körülmények között, kedden pedig – részletek említése nélkül – úgy nyilatkozott a CNN televíziónak, hogy “néhány nagyon világos feltételt fogunk szabni”.

Ez ésszerű megközelítés. Nincs államosítás, marad a magánvállalkozás, de az embereknek elszámoltathatóknak kell lenniük, felelősen kell viselkedniük, és éppen ezt kell általában is helyreállítanunk a pénzügyi szektorban – mondta az elnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik