Nagyvilág

Clinton elfoglalta külügyminiszteri posztját

Barack Obama demokrata párti elnök miniszterjelöltjét nagy többséggel, 94-2 szavazati aránnyal támogatta a törvényhozás 100 tagú felsőháza, jóllehet néhány republikánus szenátor fenntartásait hangoztatta.

Az amerikai szenátus szerdán megerősítette Hillary Clinton külügyminiszteri jelölését, akit nem sokkal később be is iktattak hivatalába. A 61 éves New York-i szenátor így gyorsan elfoglalhatja az amerikai diplomácia irányítójának posztját, amelyet előzőleg Condoleezza Rice töltött be. Hillary Clinton jelölését január közepén a szenátus külügyi bizottsága is szinte egyhangúlag támogatta.

Nyitás Irán felé

A szerdai szenátusi ülésen a republikánus és a demokrata szenátorok egyaránt úgy foglaltak állást: Hillary Clinton gyors megerősítésére szükség volt annak érdekében, hogy Barack Obama kormánya minél előbb érdemben foglalkozhasson az égető nemzetközi problémákkal, közöttük az iraki és afganisztáni háború, a közel-keleti viszály, valamint az atomfegyver megszerzésére törekvő Irán kérdésével.

Hillary Clinton a szavazást követően letette miniszteri esküjét, és azonnal lemondott szenátori tisztségéről. Az eskütételen férje is jelen volt. Az előző szenátusi meghallgatáson egyebek mellett jelezte: új nyitás várható Irán, Szíria és más olyan országok kormányai felé, amelyek ellenségesek az Egyesült Államokkal szemben.

Kennedy nem lesz az utódja

David Paterson kormányzó várhatóan még a héten kinevezi Hillary Clinton utódát a New York-i szenátori poszton. Caroline Kennedy csütörtökön visszavonta pályázatát arra az amerikai szenátusi helyre, amely amiatt üresedett meg, hogy Hillary Clinton New York-i szenátor lett az új kormány külügyminisztere. A tragikus sorsú John F. Kennedy elnök lánya nem részletezett személyes okokra hivatkozott a döntéséről szóló rövid közleményében, amelyet röviddel helyi idő szerint szerda éjfél után hozott nyilvánosságra.

Caroline Kennedy nagybátyja, Edward Kennedy szenátor rosszul lett kedden Barack Obama elnök beiktatási ebédjén. A tavaly agydaganattal operált 76 éves szenátort kerekes székben tolták ki az ebédről, miután görcsös rángatózás után összeesett. Kórházba szállították, ahonnan szerdán hazaengedték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik