Nagyvilág

Törökország a Nabuccóval zsarol

Törökország felülvizsgálja a Nabucco-terv támogatásával kapcsolatos álláspontját, ha továbbra is gátolják, hogy elkezdődjön az EU-csatlakozást célzó tárgyalásokon belül az energiapolitikára vonatkozó rész megvitatása - figyelmeztetett a török kormányfő.

Tayyip Erdogan közölte, hogy „ha nem sikerül megnyitni a tárgyalásokat az energiapolitika kérdésében, akkor kénytelenek leszünk felülvizsgálni a Nabuccóval kapcsolatos álláspontunkat”. Diplomácia források szerint Ciprus a kerékkötő, amely azért nem engedi megkezdeni a tárgyalásokat az energiapolitikai kérdésben, mert vitája van Törökországgal a tengeri gáztermelés kapcsán. Az energiapolitika egyike annak a 35 pontnak, amelyről meg kell állapodnia Törökországnak ahhoz, hogy csatlakozhasson az EU-hoz.

Erdogan egyúttal arra emlékeztetett, hogy az EU által támogatott Nabucco vezeték feltöltéséhez egyelőre nincs elég gáz annak ellenére, hogy már több gáztermelő országgal megállapodás született. A Nabucco a remények szerint évi 30 milliárd köbméternyi Kaszpi-tengeri, vagy közel-keleti gázt szállítana, amivel csökkenthető lenne Európa függősége az orosz gáztól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik