Nagyvilág

Nagyüzemben toboroztak merénylőket Spanyolországban

Spanyol lapértesülés szerint 2003 óta több mint száz embert toboroztak Spanyolországban arra a célra, hogy öngyilkos merényletet hajtsanak végre Irakban.

Az El País című napilap hírszerzési jelentésekre, valamint eredeti tanúvallomásokra és dokumentumokra hivatkozva vasárnap azt írta, hogy Spanyolország lett az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet és társult csoportjai egyik legfőbb európai “vadászterepe”, ahol dzsihádista és öngyilkosmerénylő-jelölteket szednek össze. Ezeket a fiatal aktivistákat, akik Spanyolországban élnek, de túlnyomórészt Észak-Afrikából, a Magreb-országokból származnak, spanyolországi terrorista sejtek képezték ki és finanszírozták utazásukat Irakba. A legaktívabb sejt Katalóniában működött, és legalább kilenc öngyilkos merénylőt tanított ki, egyikük huszonnyolc emberrel végzett Nászírijában – írta az újság.

A spanyol rendőrség több akciót hajtott végre a dzsihádista típusú tagtoborzó sejtek ellen, elsősorban Barcelona térségében. Egy 2005-ben indított nyomozás eredményeként a belügyminisztérium tájékoztatása szerint sikerült felszámolni “egy terrorista szervezetet, amely terroristák toborzásával, kiképzésével, pénzelésével és Irakba való küldésével foglalkozott külföldi csapatok elleni öngyilkos merényletek végrehajtásának céljából”. E nyomozás során tartóztattak le idén októberben nyolcmarokkóit, akit azzal gyanúsítanak, hogy olyan személyeket rejtegettek, akik a 2004. március 11-i véres madridi merényletekkel hozhatók összefüggésbe.

A madridi igazságszolgáltatásnak soha nem sikerült bebizonyítania, hogy az al-Kaidának valós köze lenne a madridi merényletekhez. Ehelyett egyszerűen “dzsihádista típusú… sejtek” akcióját szoktak emlegetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik