Nagyvilág

Az USA tárgyalna a tálibokkal

Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete vasárnap kijelentette, hogy az USA és az afgán kormány tárgyalhat a tálibokkal, de csak erőpozícióból.

“Úgy gondolom, kezet kell nyújtanunk azoknak a táliboknak, akik készek a megbékélésre” – mondta Khalilzad a CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjúban. – “Ahhoz azonban, hogy ezt elérjük (…) a kormánynak és a szövetségeseknek egyértelműen erőpozícióban kell lenniük” – tette hozzá az Egyesült Államok volt afganisztáni nagykövete.

Khalilzad szerint Hamid Karzai afgán elnök kormányának is becsületesebbnek és hatékonyabbnak kellene lennie.
“Úgy vélem, mindenkinek rendet kell teremtenie a saját házában. A(z afgán) kormánynak alaposabban kellene foglalkozni a korrupcióval és biztosítania kellene, hogy az új kormány alkotó erők egységesek maradjanak” – mondta Khalilzad.

Zalmay Khalilzad Afganisztánban született, felnőttként érkezett az Egyesült Államokba és megkapta az amerikai állampolgárságot. A tálib rendszer megdöntése, 2001 után Washington afganisztáni, majd később iraki nagykövete volt.
Michael Mullen tengernagy, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke szombaton közölte, hogy az amerikai hadsereg 20-30 ezer fős erősítést küld jövőre Afganisztánba.

A lázadó tálibok egyik szóvivője, Juszuf Ahmadi vasárnap kijelentette: a tálibok az amerikaiakat ugyanúgy legyőzik, mint annak idején a szovjeteket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik