Külföld

Nem mond le a dalai láma

admin
admin

2008. 11. 23. 09:50

Nem mond le a dalai láma, miután a tibeti emigránsok gyűlése megerősítette a Kínához fűződő kapcsolatok "középutas" irányvonalát.

Ezt Tibet indiai száműzetésben élő spirituális vezetője maga jelentette be vasárnap Dharamszalában újságírók előtt, véget vetve az elmúlt hónapok találgatásainak. Miután a lámát többször is kórházban kezelték hasi fájdalmakkal az év folyamán, olyan hírek láttak napvilágot, hogy egészségi állapota miatt visszavonul.

A dalai láma egyúttal közölte, hogy a jövőben új megközelítések várhatók a tibeti vezetők részéről Kínával kapcsolatban, miután a Pekinggel folytatott autonómia-tárgyalásokon nem történt előrelépés. A buddhista vezető hangsúlyozta: egyre kevésbé bízik a kínai kormányban, de továbbra is bízik a kínai közvéleményben.

Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy Tibet teljes függetlensége nem megvalósítható. A hatnapos tanácskozáson ugyanis voltak olyanok, akik úgy vélekedtek, amennyiben Peking nem fogadja el a mérsékelt követeléseket, radikálisabb tiltakozó akciókat kell kezdeményezni a függetlenség követelésével.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.