Nagyvilág

Obama megválasztása példa a világnak

Barack Obama elnökké választásával a legjobb példát nyújthatja Amerika az egész világnak arról, hogy a demokrácia, tökéletlenségei ellenére, valóban működik - írta a The Washington Times elemzője csütörtökön.

A vezető amerikai lapok csütörtöki számában se szeri, se száma azoknak az elemzéseknek, amelyek az első fekete amerikai elnök megválasztásának jelentőségét méltatják. A szakértők egyebek között az amerikai politikai térkép lényegi átalakulásáról, Obama győzelmének és a republikánusok vereségének okairól, valamint a hatalomátadás folyamatáról, az Obamát érő kihívásokról írtak.

A The Washington Times még egy emlékpéldányt is kiadott előző napi számának egyes cikkeivel; a szerdai lapok ugyanis az utolsó példányig elfogytak, mindenki igyekezett néhányat megőrizni a történelmi tudósításokból.

Rosa Parks helye

A The Washington Times, sok más laphoz hasonlóan, nem fukarkodik a szuperlatívuszokkal: arról írt, hogy ezt a választást minden korábbinál jobban megilleti a történelmi jelző.

Az amerikaiak fekete elnököt választottak, 53 évvel azután, hogy Rosa Parksot az alabamai Montgomeryben letartóztatták, amiért nem adta át helyét a buszon egy fehér embernek. “Ez a választás világos üzenet a világnak: az Egyesült Államok komolyan gondolja a demokratikus reformokat” – olvasható a cikkben.

Erőteljes Obama

A The Washington Post elemzője arról írt, hogy a sovány életrajzzal rendelkező Obama a modern kor egyik legerőteljesebb elnökjelöltje volt. Annak megítélésével, hogy milyen elnök lesz, még várni kell, de fegyelmezett, összefogott, olajozott kampánya biztató alap. Obama rendkívül szilárd, rendíthetetlen és higgadt politikusnak bizonyult; megelőlegezhető, hogy szervezettebb Fehér Házat fog irányítani, mint két demokrata elődje, Bill Clinton és Jimmy Carter.

A The New York Times azt emelte ki, hogy Obama elsöprő győzelmével átrajzolta az Egyesült Államok választási térképét. Nyerni tudott olyan nagy népességű államokban, mint Florida, Virginia és Ohio, ahol 2004-ben még George Bush volt a befutó.

A gazdaság nehéz helyzete, valamint a sok új szavazó hozzájárult sok korábbi vörös állam kékre festéséhez (előbbivel a republikánus, utóbbival a demokrata többségű térségeket jelölik). A választók nagy tömegei fordultak Obama felé, életkortól, bőrszíntől és vagyoni helyzettől függetlenül, McCain az általa megnyert államokban is csak csekély többséggel tudott győzni.

Latinók a baloldalon

A The Wall Street Journal rámutatott, hogy Obama sikerében nagy szerepe játszott a spanyol ajkú, Amerikában latinónak nevezett szavazók rekord magas részvételi aránya. Míg négy éve csak 7,8 millió, idén már 10 millió hispán választó járult az urnákhoz, minden nyolcadik szavazó spanyol ajkú volt.

Az előző elnökválasztáson a két nagy párt jelöltje egyenlő támogatottságot élvezett a latinók körében, idén viszont Obama 66-32 arányban népszerűbb volt, mint McCain. A feketék után a latinók csoportjában volt a legmagasabb az Obamára szavazók aránya.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik