Nagyvilág

Obama győzelmét várja a francia sajtó

„Úgy tűnik, hogy jelenleg Obama a legalkalmasabb arra, bőrszínétől függetlenül, hogy 300 millió honfitársát vezesse", „Rémálomnak tűnne a veterán McCain előretörése" , „McCainnel depresszió jönne" - írták a francia lapok.

A színes bőrű demokrata jelölt nem azért fog nyerni, mert az Egyesült Államok legyőzte a rasszizmust, hanem mert ellenfeleinél jobban érzett rá honfitársai rossz közérzetére – írta a Libération. A sok amerikai számára idegennek tűnő demokrata jelöltnek sokkal inkább sikerült megértenie, mint a magát igazi amerikainak gondoló Sarah Palinnak vagy Bill Clintonnak, hogy miért van országa válságban – mutat rá a baloldali újság.

A Le Monde szerint a november 4-én véget érő Bush-korszak „megalázó agóniája” nem elégséges, hogy éreztesse annak a pillanatnak a mértékét, amelyet a kommentátorok csak egyszerűen különlegesnek írnak le. A mértékadó lap szerint a „gondviselésnek nincs olyan küldötte”, aki négy év alatt képes lesz a Bush-adminisztráció katasztrofális öröksége után helyreállítani a helyzetet, de a károk enyhítésére a demokrata Barack Obama alkalmasabb, mint a republikánus John McCain.

A Le Télégramme szerint kedden egész Franciaország el fogja felejteni a pénzügyi válságot, és Obama győzelmét fogja ünnepelni. A Fehér Ház új lakójának „nemcsak Martin Luther King álmainak kell majd megfelelnie, hanem egy energiafogyasztó nagyhatalom érdekeinek is. „Valószínűleg csalódni fogunk Obamában, főleg, mert francia elvárásainkat vetítjük ki rá. De vele legalább a csalódás csak néhány hónap múlva következik be. McCainnel azonnal depresszió jönne” – írta a lap.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik