Nagyvilág

Negyven tonna hasist fogtak

Több mint negyven tonna hasist foglaltak le az afgán hadsereg és a nemzetközi szövetséges erők katonái egy droglaboratóriumban a dél-afganisztáni Kandahár tartományban.

„A most lefoglalt kábítószer egyértelműen rávilágít a tálibok és a kábítószer-kereskedelem közötti kapcsolatra” – közölte Greg Julian ezredes, az Afganisztánba vezényelt amerikai erők szóvivője. E tetemes mennyiségű drog megsemmisítése „korlátozni fogja a tálibok azon képességét, hogy pénzeljék az afgán nép behódoltatását célzó reménytelen harcukat” – tette hozzá.

ENSZ-adatok szerint amellett, hogy Afganisztán a világ első számú ópiumtermelő országa, a hasis tekintetében is igen előkelő helyen áll, a második a rangsorban. Az afgán rendőrség idén júniusban rekordmennyiségű, 236 tonna hasist foglalt le ugyanabban a kandahári körzetben – Szpin Boldak térségében – ahol most. Az ENSZ kábítószer-ellenes hivatalának (UNODC) adatai szerint 2005 és 2007 között több mint kétszeresére – 30 ezer hektárról 70 ezer hektárra – nőtt Afganisztánban azon területek együttes nagysága, ahol a hasis alapanyagául szolgáló növényt termesztik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik