Nagyvilág

Végső búcsút vettek Jörg Haidertől

Államférfinak kijáró külsőségek közepette vettek végső búcsút szombaton Klagenfurtban Jörg Haidertől, az autóbalesetben meghalt karintiai tartományi elöljárótól.

Az osztrák jobboldali-populista tábor provokatív megnyilvánulásairól hírhedtté vált, a kisemberek körében roppant népszerű, az ország politikai életét felbolygató vezéregyéniségét 20-30 ezer fősre becsült tömeg kísérte el utolsó útjára.

A gyászszertartáson a hozzátartozók mellett részt vettek az alpesi ország állami, kormányzati és politikai vezetői, a dél-ausztriai tartomány magas rangú képviselői, valamint külföldi kormányok és szervezetek küldöttei.

Az ötvennyolc éves Jörg Haider a múlt szombaton, hajnali fél kettőkor vesztette életét. A tartományi székvárostól, Klagenfurttól délre, Lambichl településen egy előzés után szolgálati autója hirtelen megcsúszott, és letért az úttestről. Először egy jelzőtáblának ütközött, majd az úttal párhuzamosan futó kerítés betonoszlopának csapódott. A vizsgálatok során kiderült, hogy az elöljáró erősen ittas állapotban vezetett. Rendőrségi adatok szerint óránkénti 142 kilométeres sebességgel száguldott, holott a szerencsétlenség helyszínén legföljebb 70 kilométer/óra volt megengedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik