Nagyvilág

Olmert megosztaná Jeruzsálemet is

Izraelnek csaknem teljesen ki kell vonulnia az 1967-es közel-keleti háborúban elfoglalt területekről, ha békét akar kötni a palesztinokkal és Szíriával - idézte Ehud Olmert miniszterelnököt a hétfői izraeli sajtó.

A távozó izraeli kormányfő szerint Izraelnek át kell engednie Kelet-Jeruzsálem nagy részét, és olyan államot kell biztosítania a palesztinoknak, amelynek területe megegyezik egész Ciszjordánia és a Gázai övezet nagyságával. Szíriáról szólva pedig közölte: a béke feltétele a Golán-fennsíkról való kivonulás.

Olmert korrupciós botrányai miatt lemondásra kényszerült, és szeptember 21-e óta ügyvivő kormányt vezet az új kabinet megalakulásáig. A Jediót Ahronót című lap a távozó kormányfő politikai hagyatékaként értékelte a zsidó újév előestéjén közzétett interjút. A lap szerkesztői megjegyzik: Olmert mostani kijelentéseivel messzebb ment, mint bármelyik korábbi, nyilvánosan elhangzott békeajánlatában, amelyet miniszterelnökként tett.

Nyugati és palesztin hivatalos források szerint Olmert a palesztinokkal folytatott béketárgyalásokon felajánlotta, hogy Izrael kivonul a megszállt Ciszjordánia mintegy 93 százalékáról, az egész Gázai övezet 2005-ben történt átengedése után. A tárgyalásokon azonban kevés jele van a haladásnak, és mindkét fél elismerte: alig van esély az eredeti cél elérésére, hogy még az év vége előtt megállapodásra jussanak.

Olmert Törökország közvetítésével béketárgyalásokat kezdett Szíriával is, de a nyilvánosság előtt eddig nem szólt a Golán-fennsíkról való kivonulás mértékéről. A kormányfő Jeruzsálem megosztásáról eddig halogatta a tárgyalást.

Olmert a lapinterjúban elismerte: keményvonalas politikusként évtizedeken át „nem volt kész arra, hogy teljes mélységében lássa a valóságot”. Közölte, hogy szűkre szabott hivatali idejében folytatni fogja a béketárgyalásokat, mert „Izraelnek nem szabad elodáznia a döntést”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik