Nagyvilág

Basescu a magyar egységet szorgalmazta

A román és a magyar "szeparatista" politikusokat egyaránt bírálta székelyföldi magánlátogatásán Traian Basescu román államfő, akinek a romániai magyarok egységét szorgalmazó kijelentését ugyanakkor hamis pálfordulásnak tekinti a romániai magyar sajtó.

A romániai lapok bő terjedelemben számoltak be az államelnök Kovászna megyében tett hétvégi, magánjellegű látogatásáról. Az Adevarul, a Jurnalul National, a Curentul és a Curierul National egyaránt idézi Basescut, aki bírálta a nemzeti viszályokból megélni kívánó politikusokat. Szerinte a román és a magyar “szeparatista” politikusok egyaránt tehetnek arról, hogy a befektetők elkerülik a két székelyföldi megyét, Kovásznát és Hargitát. Úgy véli, hogy e politikusoknak demagógiájuk révén sikerült olyan képet kialakítani erről a romániai területről, mintha a befektetések szempontjából “bizonytalan” vidékről lenne szó.

Tamás Sándor, Kovászna megye tanácselnöke a Háromszék című napilap szerint elmondta az elnöknek, hogy rosszul tájékoztatták, hiszen a rossz infrastruktúra miatt nem jöttek a befektetők Székelyföldre. Tamás átadta a megye területén tervbe vett vagy folyamatban levő beruházások térképét, jelezve, hogy vannak elképzeléseik, van hová hozni befektetéseket. Basescu elnök állítólag megismételte korábbi elutasító álláspontját a székelyföldi – etnikai alapon kialakítandó – területi autonómiával kapcsolatban.

Ugyancsak idézik a lapok az államfőnek azt a megállapítását is, amely szerint “a magyaroknak egységeseknek kell lenniük, hogy biztosan bejuthassanak a parlamentbe”. A bukaresti Új Magyar Szó (ÚMSZ) ezzel kapcsolatosan felidézi, hogy Basescu a 2006. március 15-re készülő székely autonómia-nagygyűlés kapcsán Bukarestbe “rendelte” Szász Jenőt, az akkori Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) elnökét. Egy későbbi székelyföldi látogatásán e tájegység elmaradottságáért – bár nem nevezte nevén – a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) tette felelőssé. Tavaly az elnök többször találkozott az RMDSZ ellenzékvel. Mindebben a magyarok érdekképviseleti szervezete a romániai magyar közösség megosztásának, az RMDSZ gyengítésének a szándékát látta.

Az államfő mostani, egységpárti megnyilvánulása azonban pálfordulásnak tűnhet. A bukaresti naplap szerint azonban csupán arról van szó: az államfő pártja (a demokrata-liberális) több hasznát láthatja a magyar szavazatoknak, ha azokat az RMDSZ – vagyis egy potenciális szövetséges – gyűjti be, mintha több párt között oszlanának meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik