Nagyvilág

Összecsaptak a szélsőségesek Kölnben

Összetűzések robbantak ki pénteken Kölnben szélsőjobboldali tüntetők és baloldali ellentüntetők között. A kezdődő összecsapásoknak a riadókészültségbe helyezett rendőrség vetett véget.

A Rajna-parti városban az alkotmányvédelmi hivatal által is figyelt Pro Köln nevű szélsőjobboldali, magát polgári szervezetnek nevező választási tömörülés kétnapos tiltakozó megmozdulást hirdetett a muzulmán közösség számára tervezett, a városi hatóságok által már jóváhagyott mecset építése ellen.

Iszlámellenes találkozót szerveztek

A Pro Köln iszlámellenes gyűlésként, az “iszlamizálódás” ellen tiltakozva hirdette meg a találkozót, amelyre több európai szélsőjobboldali párt képviselőit várják. Meghívták Jean-Marie Le Pent, a francia Nemzeti Front vezetőjét, a német neonácikkal korábban aktív kapcsolatot ápoló Heinz-Christian Strachét, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökét, valamint a belga és a holland szélsőjobboldal vezető képviselőit. A Pro Köln az iszlámellenes megmozdulás “csúcspontjaként” szombatra több ezres nagygyűlést hirdetett.

Észak-Rajna-Vesztfália tartomány parlamentje és Köln város tanácsa, továbbá a politikai pártok, az egyházak és a szakszervezetek egyaránt elítélték a rendezvényt. Jürgen Rüttgers, a tartomány konzervatív miniszterelnöke nyilatkozatban hangsúlyozta, hogy Észak-Rajna-Vesztfália elutasítja a szélsőjobboldalt. Hasonlóan foglalt állást Fritz Schramma, a város ugyancsak kereszténydemokrata főpolgármestere, állást foglalva a tolerancia és a nyitottság mellett.

A megmozdulás ellenzői szombatra ellentüntetést jelentettek be, amelyre mintegy 40 ezer résztvevőt várnak.

Jóváhagyták a mecset építését

A kölni városi tanács hosszú viták után augusztus végén döntött arról, hogy engedélyezi a DITIB nevű iszlám török szervezet által kezdeményezett mecset felépítését Ehrenfeld városrészben. A mecset terve megosztotta a helyi politikai pártokat és a város vezetőit is. Végül a városi tanácsban képviselt pártok többsége jóváhagyta a mecset építését, míg a CDU – a főpolgármester kivételével -, valamint a Pro Köln (Polgári Egyesület Kölnért) ellene szavazott.

Az alkotmányvédelmi hivatal régóta figyeli a Pro Köln szervezetet, s azt idegenellenes, rasszista törekvései miatt szélsőjobboldalinak minősítette. A kétnapos rendezvény programja megerősíti, hogy az épülő mecset elleni tiltakozásnál többről van szó. A rendezők ugyanis az első programpontként “városnézést” szerveztek Köln általuk problémásnak nevezett, szinte kizárólag törökök által lakott negyedeiben, a szombati nagygyűlés fő célja pedig az európai szélsőjobboldal egyesülésének előmozdítása.

Köln lakóinak száma 1 millió körül mozog, s a muzulmánoké ezen belül mintegy 120 ezer. Közülük a legtöbb török.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik