Nagyvilág

Haider visszaállíttatná a schengeni határokat

Öt évre visszaállíttatná a schengeni határokat a karintiai tartományi elöljáró. Szerinte az osztrákok többsége szívesen lemondana a nyitott határokból fakadó előnyökről a biztonság kedvéért.

Jörg Haider, a szeptember végi parlamenti választáson induló, jobboldali-populista Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) listavezetője a Die Presse csütörtöki számában megjelent interjújában a közbiztonsággal indokolta álláspontját. „A júniusi labdarúgó-Európa-bajnokság idején tapasztalhattuk, hogy az újból alkalmazott határellenőrzésnek köszönhetően jelentősen csökkent a bűnözés” – magyarázta.

Az ellenőrzést a keleti és déli szomszédok felé vezetné ismét be – Olaszországot is beleértve -, az osztrák-német határszakaszon minden maradna a régiben. Haider tovább szigorítaná a bevándorlás szabályait, elválasztva egymástól azokat, akik hajlandók a beilleszkedésre, illetve akik nem. A bűncselekmény elkövetésével gyanúsított menedékkérőket azonnali hatállyal kiutasítaná az országból, függetlenül attól, hogy szülőhazájukban üldözik-e őket vagy sem.

Az osztrák belügyminisztérium hivatalos kimutatása szerint az idei első félévben – a schengeni nyitás óta – alábbhagyott a bűnözés, kiváltképpen a keleti szomszédokkal határos tartományokban esett vissza a bejelentett bűncselekmények száma. Burgenlandban csaknem 15 százalékkal, Alsó-Ausztriában 8,5 százalékkal kevesebb bűntett vált ismertté. Országosan 5,3 százalékkal szorult vissza a bűnözés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik