Nagyvilág

Most már tényleg kivonulnak az oroszok

Október 15-én Dél-Oszétia és Abházia státusáról nemzetközi biztonsági tárgyalások kezdődnek Genfben az ENSZ keretében, s Moszkva kivonja csapatait Grúzia területéről legkésőbb 10 nappal azután, hogy megkezdik tevékenységüket a nemzetközi missziók - jelentette be az orosz elnök.

Nicolas Sarkozy francia elnökkel, José Manuel Barrosóval, az EU-Bizottság elnökével és Javier Solana kül- és biztonságpolitikai EU-főmegbízottal folytatott hosszas tárgyalása után Dmitrij Medvegyev újságíróknak nyilatkozva leszögezte: Oroszországnak az Európai Unió, és annak soros elnöke, Franciaország garantálta, hogy Grúzia nem alkalmaz többet erőszakot az abháziai és dél-oszétiai konfliktusövezetben.

Mint a tárgyalás részvevői elmondták, a genfi nemzetközi tárgyalások az augusztus 12-én kidolgozott, úgynevezett Medvegyev-Sarkozy rendezési terv 6. pontjának értelmében kezdődnek meg.

Visszavonulnak a határ mögé

Medvegyev kifejtette: a hétfőn kidolgozott megállapodás értelmében az orosz békefenntartók az ütközőövezetekből Abháziának és Dél-Oszétiának a konfliktus előtti határai mögé vonulnak vissza legkésőbb tíz nappal azután, hogy a nemzetközi erők, köztük az EU 200 fős megfigyelői csoportja legkésőbb október 1-ig a helyszínre érkezik.

Medvegyev hangsúlyozta, hogy fel kell gyorsítani a további nemzetközi megfigyelők elhelyezését az ütközőövezetekben, és olyan létszámban kell jelen lenniük, hogy október 1-ig felválthassák az orosz békefenntartókat, az ENSZ és az EBESZ nemzetközi erői pedig folytatják tevékenységüket Grúziában az augusztus 7. előtti állapotnak megfelelően.

A Poti-Szenaki vonalon addig is legfeljebb hét nap alatt visszavonulnak az orosz békefenntartók, öt megfigyelő posztot adva fel, mivel Grúzia vállalta, hogy nem alkalmaz erőszakot.
Nicolas Sarkozy ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy ő adta át az orosz államfőnek a Miheil Szaakasvili grúz elnök által aláírt levelet, amelyben vállalja, hogy lemond az erőszakról.

Maradtak rendezetlen kérdések

Az orosz elnök nem titkolta, hogy a hétfői megállapodások ellenére nem mindenben egyezik Moszkva és az EU álláspontja, de a továbbra is vitatott pontokra nem tért ki.

Medvegyev elmondta: az EU kifejezte készségét, hogy továbbra is részt vállal a kaukázusi konfliktus rendezésében és a tartós biztonság kialakításában, s partnereivel megállapodtak arról, hogy az uniót bevonják az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettel teendő intézkedésekbe is.

Végül Medvegyev kijelentette: partnerei figyelmét felhívta arra, hogy Moszkva döntése a két terület függetlenségének elismeréséről visszavonhatatlan, s Abháziával és Dél-Oszétiával a továbbiakban csakis mint a nemzetközi jog alanyaival lehet párbeszédet folytatni. Reményét fejezte ki, hogy más országok is követik Oroszországot Abházia és Dél-Oszétia elismerésében.

Nicolas Sarkozy a megbeszéléseket gyümölcsözőnek nevezte. Nem zárta ki, hogy a megállapodások teljesülése esetén már októberben folytatódjanak a tárgyalások a stratégiai partnerségről szóló új szerződésről az EU és Oroszország között.

A sajtóértekezleten többször hangsúlyozta, hogy az EU elítéli Oroszország kaukázusi fellépését, de ugyanakkor kijelentette: “A helyzet teljesen világos: partnerséget akarunk, s a stratégiai partnerség kétségkívül fennáll, és békét akarunk, és aligha kell bárkinek a szembenállás Európában”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik