Nagyvilág

Szükségállapotot hirdettek a hurrikán miatt

Erősödik a Gustav trópusi vihar a karibi térségben, miközben Jamaica felé halad, valószínűleg ismét hurrikán válik belőle. Miután az Egyesült Államok déli partvidékét is fenyegeti, Louisiana szövetségi állam kormányzója szükségállapotot rendelt el.

A vihar eddig északnyugat felé tartott mintegy hét kilométeres sebességgel, helyi idő szerint csütörtök délelőtt azonban csaknem egy helyben állt Jamaica fővárosától 130 kilométerrel keletre. Várhatóan nyugat-délnyugat irányban halad majd tovább a miami hurrikánfigyelő központ szerint, és telibe találja a Kajmán-szigeteket. Az általa szállított szelek erőssége eléri a 110 kilométert óránként. Valószínűleg hamarosan ismét hurrikánná válik, sőt a jövő hétre eléri a hármas erősséget (ami 190 kilométer/órás szeleket jelent), és izgalmat okozhat a mexikói Cancúntól egészen Floridáig.

Jamaicán a hatóságok felszólították a vidéki lakosokat, hogy keressenek biztonságos menedéket. A Kajmán-szigetek lakosai elkezdték bedeszkázni házuk nyílászáróit, és tartalékot felhalmozni szükségleti cikkekből, a turistákat pedig kérik a hatóságok, hogy hagyják el a térséget, különben nekik is valamilyen menedékhelyre kell vonulniuk.

Louisiana amerikai szövetségi állam kormányzója közölte, hogy összeállították azokat a terveket, amelyek alapján szükség esetén kitelepítik a lakosság veszélyeztetett részét. Készenlétbe helyezték a katasztrófamentőket és a Nemzeti Gárdát. Az állam legnagyobb városában, New Orleansben a lakosságnak három éve szörnyű szenvedést okozott a Katrina hurrikán. Akkor az ítéletidő 1500 ember életét oltotta ki, és romhalmazzá tette a nagyvárost: épületek tízezreit döntötte romba.

A karibi térségben a Gustav pusztításában eddig 23 ember halt meg. A miami központ szerint egy újabb trópusi vihar, a Hanna kezdett el kialakulni csütörtökön a karibi Szélcsendes-szigetek északi tagjaitól 500 kilométerrel északkeletre. A Hanna már a nyolcadik trópusi vihar az idei atlanti hurrikánidényben. A benne fújó szelek sebessége egyelőre 65 kilométer óránként. Észak-északnyugat felé halad 19 kilométeres óránkénti sebességgel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik