Nagyvilág

Hadiállapot Grúziában

A grúz parlament jóváhagyta az államfő rendeletét a hadiállapotról, amely szombaton a kaukázusi ország egész területén életbe lépett. Hatálya egyelőre 15 napig tart.

Mihail Szaakasvili a grúz fővárosban tartott sajtóértekezletén kijelentette: tűzszünetet szeretne elérni Dél-Oszétiában, ahol pénteken robbantak ki fegyveres harcok a grúz erők támadása nyomán. Ez kiváltotta Oroszország beavatkozását a konfliktusba.

Nem javasolja a Külügyminisztérium a magyaroknak, hogy Grúziába utazzanak, miután a grúz parlament bevezette a hadiállapotot – mondta Kohári Lajos, a tárca helyettes szóvivője.

A Külügyminisztérium információi szerint jelenleg nincsenek magyar turisták vagy üzletemberek Grúziában, és nem is javasolják, hogy magyarok utazzanak az országba. Az ENSZ és az EBESZ ottani misszióiban tíz magyar teljesít szolgálatot, ők jól vannak – mondta Kohári Lajos.

A magyar külügyminisztérium aggodalommal figyeli a Dél-Oszétiában kirobbant konfliktust; Magyarország szerint minden eszközzel meg kell akadályozni a harcok folytatódását – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik