Nagyvilág

Újabb szankciók készülnek Irán ellen?

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjai és Németország megfontolja, hogy újabb büntető határozatot hozzon Irán ellen, mert nem állítja le gyanús nukleáris tevékenységét - jelentette be szerdán az amerikai külügyminisztérium.

Az újabb büntető határozat már a negyedik lenne Irán ellen. A hatok megvitatják a Biztonsági Tanács következő lépését, és körvonalazni fogják az esetleges újabb szankciós határozatot – mondta Gonzalo Gallegos külügyi szóvivő, miután Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője telefonon eszmét cserélt az érintett államok illetékeseivel a kérdésről.

Egy amerikai forrás szerint a felek kiábrándítónak és időhúzásnak tartják a keddi iráni választ. Teherán azt az álláspontját ismételte meg, hogy joga van a békés célú atomenergiára, és a nyugati javaslatok további tisztázására van szüksége. Amint ez megtörténik, világos választ ad – ígérte.

Oroszország ENSZ-képviselője az amerikai külügyi szóvivőnél kevésbé határozottan fogalmazott az újabb büntetés lehetőségéről: azt mondta, hogy Moszkva nem szabott meg semmiféle határidőt az iráni válaszhoz, és bár jobb lett volna, ha Teherán igennel válaszol az öt hatalom javaslataira, a párbeszéd folytatódhat vele. Szeptemberben miniszteri szintű értekezlet lesz a kérdésről – tette hozzá Vitalij Csurkin.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik