Nagyvilág

Amerikát fenyegeti Edouard

Az Egyesült Államok déli partjai felé közeledik az Edouard névre elkeresztelt trópusi vihar, amely azonban rövidesen hurrikánná válhat.

Az amerikai hurrikán előrejelző szolgálat vasárnapi beszámolója szerint az idei ötödik atlanti-óceáni trópusi vihar jelenleg óránkénti 9 kilométeres sebességgel halad déli irányból északi, vagyis a Mexikói-öböl térségéből Texas amerikai szövetségi állam területe felé, és a benne örvénylő szél sebessége egyelőre óránkénti 75 kilométeres.

Várhatóan azonban mire eléri a kőolajban és földgázban gazdag tengerszakaszt a benne mozgó szelek sebessége 120 kilométer/órára nőhet, és ebben az esetben már pusztító erejű hurrikánnak fog számítani az Edouard, amely közép-európai idő szerint hétfő hajnalban 155 kilométerre volt Texastól.

A helyi olaj- és gáztermelő cégek megerősítették a tengeri platformokat, mert félő, hogy a 2004-2005-ös hurrikánidőszakhoz hasonlóan a közelgő ítéletidő ismét tetemes károkat okoz a berendezésekben és a vezetékekben, valamint a szárazföldön létesített finomítókban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik