Nagyvilág

A franciák nem bíznak a Nabucco jövedelmezőségében

A Gaz de France szerint a Nabucco földgázvezeték - amely a tervek szerint közép-ázsiai földgázt szállítana Európába, megkerülve Oroszországot - "természetesen" Európa érdekében áll, "ha sikerülne", de nem lenne jövedelmező, ha csak azerbajdzsáni földgáz kerülne bele.

Ezt a francia állami ellenőrzésű gáztársaság elnök-vezérigazgatója, Jean-Francois Cirelli fejtegette egy francia parlamenti meghallgatáson kedden. Azzal kapcsolatban hallgatták meg, hogy a francia kormány a Gaz de France privatizálására készül, még e hónapban egyesítendő a Gaz de France-t a francia-belga Suez energiaipari magáncéggel.

“Pusztán azerbajdzsáni gáz nem lesz elég a vezeték jövedelmezőségéhez… A vezetéktervnek hasznára válna, ha látható lenne, hogy kerülhet-e majd a vezetékbe földgáz a Kaszpi-tengeren túlról vagy Iránból” – mondta Cirelli.

A Gaz de France (GdF) vezetője nemrég azt is hangoztatta, hogy a cég továbbra is csatlakozni szeretne a Nabucco-konzorciumhoz, amelyből szerinte “nem gazdasági, hanem politikai okból” zárták ki. Cirelli szerint a német RWE csatlakozása növelte a Nabucco-terv megvalósításának esélyét, és a Gaz de France sem szeretne kimaradni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik