Külföld

Brit tiltólistán a Hezbollah katonai szárnya

admin
admin

2008. 07. 02. 16:05

A betiltott terrorista szervezetek listájára tették Nagy-Britanniában a Hezbollah libanoni síita mozgalom katonai szárnyát - jelentette be a brit belügyminisztérium. A tárca azzal indokolta a lépést, hogy a Hezbollah aktívan támogat iraki milíciákat és palesztin terrorcsoportokat.

A belügyminisztériumi döntés, amelyet még a parlamentnek is jóvá kell hagynia, tulajdonképpen kiterjeszti azt a tilalmat, amely eddig csak a Hezbollah “külső biztonsági szervezetére” vonatkozott. A libanoni szervezet Nagy-Britanniában folytatott társadalmi és politikai tevékenyégét nem érinti a döntés, csak a Hezbollah katonai ágát helyezik törvényen kívül – közölte Tony McNulty, az illetékes belügyi államminiszter.

A Hezbollah számára történő adománygyűjtésnek azonban szűk korlátot szab a katonai szárny betiltása, emellett megtiltja, hogy magánszemélyek ehhez a szárnyhoz csatlakozzanak és gyűlései szervezésében részt vegyenek. A brit törvények értelmében bűncselekményt követ el az, aki betiltott terrorszervezethez tartozik.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.