Nagyvilág

Obama és Clinton együtt kampányol

Az amerikai demokrata párti elnökjelöltségért néhány hete még ádáz harcot vívó Barack Obama és Hillary Clinton szenátor már együtt fog kampányolni a jövő héten - derült ki az Obama-kampány szervezőinek pénteki közleményéből.

A korábbi vetélytársak először a jövő pénteken lépnek együtt a szavazók elé; elemzők szerint nyilvánvalóan azzal a szándékkal, hogy egységet kovácsoljanak a megosztó jellegű előválasztási küzdelem után.

Obama és Clinton a jövő héten találkozik állítólag a volt first lady legfőbb adományozóival is; igyekeznek megnyerni Obama támogatásához azokat, akik máig ellenzik az illinois-i szenátor jelöltségét.

Bill Clinton volt elnök felesége alig két hete fejezte be – pontosabban, mint bejelentette, felfüggesztette – elnökjelölti kampányát. Gratulált Obama győzelméhez és a változás jelszavát hirdető szenátor támogatására szólította fel híveit.
A demokrata választókat két táborra szakító előválasztási küzdelem lezárulta óta Obama és Clinton csak egyszer, a sajtónyilvánosság teljes kizárásával találkozott egymással egy demokrata szenátor washingtoni házában. Semmi sem szivárgott ki a június 5-i megbeszélésről.

Barack Obama egy szakértői csapat létrehozásával megkezdte az utóbbi hetekben az alelnökjelölt keresését. A folyamat teljes titokban zajlik, a sajtó csak találgat, milyen nevek jöhetnek számításba. Egy michigani kongresszusi képviselő, akivel a szenátor stábja konzultált, két nevet említett: mindenképpen a lehetséges alelnökjelöltek közé tartozik John Edwards volt elnökjelölt-aspiráns és Sam Nunn, Georgia állam egykori szenátora. Szakértők egybehangzó véleménye szerint Clintonnak nincs sok esélye, hogy alelnökjelölt legyen, jóllehet ezt ő maga nem zárta ki, és sok támogatója szorgalmazza az “álompár” létrejöttét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik