Nagyvilág

Nem lesz Gyurcsány-Fico találkozó

Nem lesz kétoldalú magyar-szlovák kormányfői megbeszélés hétfőn Prágában - közölte Gyurcsány Ferenc.

A kormányfő ugyanakkor megjegyezte: kihasználva a visegrádi kormányfői csúcstalálkozó adta lehetőséget, a szünetekben, ebédkor vagy kávézás közben természetesen szlovák kollégájával is vált néhány szót.

Robert Fico szintén leszögezte: Szlovákia kész bármikor és bárhol hivatalos látogatáson fogadni a magyar miniszterelnököt.
“A szlovák-magyar párbeszédet fontosnak és szükségesnek tartom” – jegyezte meg minden pontosítás nélkül Fico.
“A magyar álláspont ebben a kérdésben nem változott.

A magyar fél megfelelő időben és helyen kész a kétoldalú miniszterelnöki találkozóra. A két kormányfő találkozójának azonban csak akkor van értelme, hogyha ott mindkét fél számára fontos kérdéseket érdemben meg lehet tárgyalni, és van esély arra, hogy előrelépés történjen megoldásuk felé” – nyomatékosította a magyar álláspontot Gyurcsány Ferenc.

A pozsonyi Markíza kereskedelmi televízió riporterének kérdését, aki szerette volna megtudni, mi a véleménye Ficónak arról, hogy Göncz Kinga külügyminiszter a koalíciós Szlovák Nemzeti Pártot a Magyar Gárdához hasonlította, a szlovák kormányfő “komolytalannak” minősítette.

“Ilyen dolgok a politikában előfordulnak, nem nagy ügy” – jelentette ki Fico. Majd ironikusan megjegyezte: “Mindig tudtam, hogy az önök televízióját csak a komoly dolgok érdeklik”. Hozzátette: ez a téma nem a prágai visegrádi sajtóértekezletre tartozik, s nem is óhajt vele foglalkozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik