Nagyvilág

McCain szakítana Bush külpolitikájával

Igyekezett elhatárolódni a népszerűtlen George Bush elnök politikájától John McCain, a Republikánus Párt várható elnökjelöltje.

Az arizonai szenátor a Denveri Egyetemen vázolta fel külpolitikai elképzeléseit. McCainnek keskeny pallón kell egyensúlyoznia: úgy kell távolságot tartania Bush politikájától, hogy közben maximálisan kihasználhassa az elnök támogatását. Bush kedden és szerdán a nyilvánosság kizárásával három olyan rendezvényen is részt vesz Arizona és Utah államokban, amelyen adományt gyűjt a valószínű republikánus elnökjelölt javára.

McCain arról beszélt Denverben, hogy elnöksége alatt az Egyesült Államok visszatérne „az újító gondolkodás, a széles értelmű internacionalizmus és a határozott diplomácia hagyományához”. Ezzel is jelezte: másként politizálna, mint Bush, akit sokan vádoltak azzal, hogy széles körű nemzetközi támogatás nélkül ment bele az iraki háborúba, s ezzel kárt okozott Amerika tekintélyének. McCain azt mondta, nukleáris leszerelési tárgyalásokat folytatna Oroszországgal és Kínával.

Szerinte 20 évvel azután, hogy véget ért a hidegháború, ismét drasztikusan csökkenteni kell az atomtöltetek számát világszerte, és hangsúlyozta, hogy Oroszország és az Egyesült Államok többé már nem halálos ellenségek. Nem az egymagában cselekvő Egyesült Államok képe lebeg előtte, hanem egy olyan országé, amelyik a nemzetek közösségének tagja, azon belül építkezik.

Bush tartósan alacsony népszerűségi mutatója miatt egyes konzervatív elemzők aggódnak, hogy az elnök támogatása és majdani kampányolása inkább ront, mint segít a Republikánus Párt helyzetén. Különösen annak fényében látszik ez a kérdés jogosnak, hogy a Demokrata Párt már elkezdte a McCain elleni politikai reklámokat, azt sulykolva a tv-nézőknek, hogy a szenátor megválasztásával tulajdonképpen egy harmadik Bush-elnökségre lehet számítani.

Bush és McCain március 5. óta nem mutatkozott együtt a nyilvánosság előt, az elnök aznap tett hivatalos bejelentést arról, hogy az arizonai szenátor jelöltségét támogatja. A Fehér Ház nem közölte, hogy az elnök és a leendő elnökjelölt hány választási rendezvényen lesz együtt látható, legyen szó adománygyűjtésről vagy hagyományos kampánygyűlésről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik