Nagyvilág

Nem akarták fogadni a dalai lámát Németországban

A Kínával szembeni diplomáciai óvatosság jeleként csak a német kormány fejlesztésügyi minisztere fogadta a németországi látogatáson tartózkodó dalai lámát. Ez volt a legmagasabb rangú találkozó, amelyre a vallási vezető látogatása alatt sor került, ugyanis a legfőbb politikai vezetők közül senki más nem fogadta.

A találkozóra nem a minisztériumban, hanem egy berlini szállodában került sor, ahol Tibet vallási vezetője, valamint Heidemarie Wieczorek-Zeul kevesebb, mint egyórás megbeszélést folytatott egymással. A berlini kormány támogatja a Kína és Tibet közötti tárgyalásokat, és a kialakult konfliktus békés eszközökkel, párbeszéd útján történő rendezését sürgeti – hangsúlyozta a német miniszter.

A német nagykoalíciós kormány szociáldemokrata miniszterét élesen bírálta saját pártja, helytelenítve és magánjellegűnek minősítve a találkozót. A 73 éves dalai láma látogatása nagy vihart váltott ki német politikai körökben. A tibeti vallási vezetőt Angela Merkel kancellár távollétében nem kívánta fogadni sem Horst Köhler államfő, sem pedig a szociáldemokrata Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter.

A tibeti vezető németországi látogatásának záró aktusaként, hétfőn délután szolidaritási nagygyűlésen beszédet mond a Brandenburgi kapunál. A szervezők mintegy 15 ezer tibeti szimpatizáns, illetve emigráns tibeti részvételére számítanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik