Nagyvilág

Clinton augusztusig küzd

Hillary Clinton határozott nyilatkozatával minden „reményt” lehűtött azzal kapcsolatban, hogy a demokrata párt érdekében visszalépne az elnökjelöltségtől Barack Obama javára.

Az amerikai demokrata elnökjelöltségért harcoló Hillary
Clinton szükség esetén az augusztus végi jelöltállító pártkongresszusig
folytatja az előválasztási küzdelmet Barack Obama ellen – az erre vonatkozó
eddigi leghatározottabb nyilatkozatot tette a volt first lady a The Washington Postnak
adott interjúban a hét végén.


Clinton minden arra vonatkozó „reményt” lehűtött, hogy a
párt egysége, a demokrata győzelem érdekében visszalép a versenytől. „Nincs
szándékomban megállni, amíg be nem fejezzük amit elkezdtünk, és meg nem látjuk,
hogy mi történik a hátralevő tíz fordulóban” – mondta.

Éppen ettől óv a Demokrata Párt több vezetője. Howard Dean, a párt országos bizottságának elnöke pénteken úgy nyilatkozott, hogy túl személyeskedővé fajult a küzdelem Hillary Clinton és Barack Obama között. Dean – aki az előválasztások mielőbbi lezárását szorgalmazza – figyelmeztetett: a két szenátor nem teheti tönkre egymást, nem oszthatja meg a demokrata szavazóbázist annyira, hogy veszélybe kerüljön a Demokrata Párt győzelme novemberben. Azt mondta, az egyre perlekedőbb hangvételű versengést július 1-jéig le kellene zárni, hogy el lehessen kerülni egy nagy összeütközést a jelöltállító konvención.

Clinton a The Washington Postnak viszont leszögezte: nem látja olyan forgatókönyv lehetőségét, amelyben az utolsó, június 3-i forduló előtt kiesne a versenyből.

A rivális Barack Obama nem tartozik azok közé, akik Clinton visszalépését követelik. A Pennsylvaniában kampányoló afro-amerikai szenátor szombaton közölte: tőle “Clinton akármeddig versenyezhet”. Ugyancsak a közép-atlanti államban kampányol Bill Clinton volt elnök, aki azzal érvel a verseny folytatása mellett, hogy méltánytalan lenne a még nem szavazott milliók véleményét figyelmen kívül hagyni. A Clinton-házaspár lánya, az anyja oldalán és önállóan is kampányoló 28 éves Chelsea egy rendezvényen kijelentette: anyjából jobb elnök válna, mint amilyen apja volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik