Nagyvilág

A dalai láma kész találkozni a kínai elnökkel

A tibetiek indiai emigrációban élő szellemi vezetője csütörtöki sajtóértekezletén közölte, hogy Pekingben csak "valódi, kézzelfogható fejlemény" esetén találkozna kínai vezetőkkel, máshol azonban bármikor.

A dalai láma hajlandó találkozni kínai vezetőkkel, beleértve Hu Csin-tao elnököt is, ha “konkrét jelzéseket” kap arról, hogy Peking kész a párbeszédre.

Kína csütörtökön “nem teljesen helytállónak” nevezte és visszautasította a dalai lámának tett új tárgyalási ajánlatáról szóló híreket. Előző nap a brit miniszterelnök számolt be kínai kollégájával folytatott telefonbeszélgetésére hivatkozva arról, hogy Ven Csia-pao kormányfő kész a párbeszédre a dalai lámával.

A pekingi külügyminisztérium szóvivője azonban leszögezte, nincs semmiféle új kezdeményezés. A kínai miniszterelnök az említett beszélgetésen csak a kormány régi álláspontját erősítette meg, miszerint a dalai lámának le kell mondania a tibeti függetlenség követeléséről, és “be kell szüntetnie minden szeparatista tevékenységet”. Kína csak ezen feltételek teljesülése esetén hajlandó a párbeszédre.

A kínai hatóságok szerint a dalai láma szervezte meg a tibeti tüntetéseket az emigráns tibeti kormány székhelyéről, az észak-indiai Dharamszalából, hogy szabotálja az augusztusi pekingi olimpiát. A pekingi külügyi szóvivő szerdán politikai menekültnek nevezte a tibetiek szellemi vezetőjét, aki a vallás leple alatt Kína szétszakításán mesterkedik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik