Nagyvilág

Tariceanu üzent a romániai magyarságnak

A románok és a magyarok a mostani március 15-i ünnepen is nyilvánítsák ki a nyitottság szellemének erősítésére és a közös európai jövő építésére irányuló szándékukat - olvasható Calin Popescu Tariceanu román miniszterelnöknek a romániai magyar közösséghez intézett üzenetében.

A pénteken közzétett dokumentumban Tariceanu Románia kormánya nevében üdvözli a március 15-i ünnepet. Megállapítja: a romániai magyar közösség képviselői jelentős mértékben hozzájárulnak a kormányzati munkához, valamint az ország érdekeinek érvényesítéséhez Európában és a világban.

Tariceanu aláhúzta: a Magyar Köztársaságot Romániával összekapcsolja a közös Európa eszméje, a két ország közötti európai partneri kapcsolat az együttes kormányüléseken teljes mértékben tükröződött.

“Az Európai Unió tagállamaiként folytatjuk ezt a partneri együttműködést, amellyel hozzájárulunk az európai szolidaritás megerősödéséhez, illetve a közös politikai elképzelések sikeréhez” – olvasható az üzenetben.

Tariceanu szerint az elmúlt évtizedben a román-magyar viszony példaértékűvé vált a térségben. Mindezt az állami hatóságok és a civil társadalom együttes erőfeszítésével, különösképpen a magyarországi román közösség és a romániai magyar közösség hozzájárulásával érte el a két ország – olvasható a román kormányfő üzenetében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik