Nagyvilág

Népszavazást tartottak Bush letartóztatásáról

Két egyesült államokbeli városka lakói népszavazáson megerősítették kedden a városvezetés azon rendeletét, hogy az alkotmány megsértéséért vád alá kell helyezni és el kell mozdítani hivatalából George Bush elnököt és Dick Cheney alelnököt, vagy ha a két amerikai vezető előbb látogatna a helységbe, akkor le kell őket tartóztatni.

A Vermont állambeli, 12 ezer lakosú Brattleboróban a szavazásra jogosultak közül 2012-en szavaztak a rendelet megerősítésére, 1795-en pedig ellene. Az intézkedést meghozta a közeli, mindössze ezer lakosú Marlboro város vezetése is, ott a lakosok 43-25 arányban szavazták azt meg, három tartózkodással.

Az inkább csak jelképesnek tekintett városi rendeletek szerint Busht és Cheney-t nem feltétlenül kell helyben bíróság elé állítani, „ki lehet őket adni más, olyan helység hatóságainak is, amelyekről feltételezhető, hogy valóban felelősségre vonják őket”.

Népszavazást is tartottak

„Remélem, az emberek nem vonnak le ebből messzebb menő következtetést, mint azt, hogy jé, ezt is meg lehet csinálni” – mondta az 54 éves Kurt Daims, aki elkezdte az aláírásgyűjtést ahhoz a beadványhoz, amelynek eredményeképpen Brattleboro meghozta a rendeletet.

A brattleborói népszavazáson feltett kérdésben az szerepelt, hogy Bush elnök és helyettese „alkotmányellenes bűncselekményeket” követett el, de nem volt kifejtve, hogy ezek miben állnak. A brattleboróiak azért szavaztak kedden erről, mert ezen a napon tartották Vermontban a szavazást az amerikai elnökjelölt-aspiránsokról.

A szavazatukat leadók közül többen – akiket közvélemény-kutatók megkérdeztek – úgy nyilatkoztak: a városi rendelet lehetőséget teremt arra, hogy kifejezzék egyet nem értésüket az iraki háborúval és általában az elnök politikájával.

Bush még nem járt a városban

„Tudom, hogy nem teljesen normális dolog (ez a szavazás), és bizonyos értelemben tényleg ostobaság, de nagyon dühös vagyok amiatt, hogy (mi amerikaiak) háborút viselünk Irakban, és amiatt, hogy (Bush) nem tiszteli a nép akaratát” – jelentette ki a 74 éves Robert George nyugalmazott fényképész. Ian Kelly, 41 éves rádiós műsorvezető viszont elmondta, hogy ő nem szavazott, mert szerinte az ügy rossz fényt vet a városra.

„Nem szeretem egyiküket sem, nem szavaznék egyikükre sem, de nem hiszem, hogy ezért le kellene őket tartóztatni” – szögezte le. A washingtoni Fehér Ház sajtóirodája egyelőre nem reagált arra a kérésre, hogy kommentálja a szavazást, de a Republikánus Párt országos bizottságának egyik szóvivője kijelentette: „Úgy látszik, a baloldal nem ismer határt abban, hogy haszontalan vagy a kívánttal ellentétes hatást kiváltó, pártpolitikai akciókra használja fel az adófizetők pénzét. A szóban forgó lakosok érdekeit jobban szolgálná, ha választott képviselőik problémák megoldásával és nem azok gyártásával foglalkoznának” – mondta Blair Latoff.

Lehet, hogy az elnök és az alelnök ezután kétszer is meggondolja: ellátogat-e Vermontba. Ez az egyetlen szövetségi állam, amelyben Bush elnökként soha nem járt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik