Külföld

Koszovó miatt támadnak a szlovákok

admin
admin

2008. 02. 22. 21:42

Koszovó nem Dél-Szlovákia. A szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) visszautasítja, hogy bárki is erőltetett párhuzamokat vonjon az önállósult Koszovó és a magyaroklakta Dél-Szlovákia között - jelentette ki pénteken Pozsonyban Berényi József, az MKP külpolitikai kérdésekben illetékes alelnöke.

“A két terület között messzemenően több a különbözőség, mint az azonosság, ám azok, akik ennek ellenére mégis párhuzamokat vonnak, azt az MKP-t lejárató szándékkal, a kisebbségjogi követelések ellehetetlenítését célzó törekvéseik jegyében teszik.

Sajnálatos módon egyes szlovák politikai vezetők érdekeinek kedvez, hogy az MKP-t ilyen koholmányokkal a közélet peremére szorítsák…” – fogalmazott pénteken az MTI-nek, a párt pozsonyi sajtótájékoztatóján elhangzottakat összefoglalva Berényi, aki szerint a szlovák pártok így akarják lehetetlenné tenni, hogy az MKP a jövőben kormányzati szerephez jusson Szlovákiában.

“Természetesen emellett az MKP figyelni fogja a koszovói szerb kisebbség…státusát szavatoló megoldást. Ha az példamutató lesz…,akkor abból az MKP is meríteni kíván: elemzés tárgyává teszi, s ez befolyásolhatja politikájának alakulását” – mondta az alelnök, arra is utalva, hogy a dél-tiroli és a finnországi modell is elemzés tárgya.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.