Nagyvilág

Castro visszavonul

Fidel Castro bejelentette, hogy nem tér vissza az elnöki posztra, és végleg visszavonul. Helyét valószínűleg testvére, a jelenleg ideiglenes államfőként tevékenykedő Raul Castro veszi át, aki fokozatos gazdasági nyitást tervez.

A kubai vezető a Kommunista Párt hivatalos lapjában, a Granmában tette közzé visszavonulásáról szóló levelét. Nem indulok, és nem is fogadok el felkérést az elnökségre és a hadsereg parancsnokságára – írta a Granmában. A 81 éves vezető az 1959-es kubai kommunista forradalom óta vezette az országot, 2006 júliusában azonban betegsége miatt testvérére, Raul Castróra ruházta át a hatalmat.

Raul Castro tavaly év végén elismerte, hogy Kubában túl sok tiltó rendelkezés és jogszabály van érvényben, amelyek inkább károsak, mint hasznosak. Az ideiglenes kormányfő ekkor beszélt először a gazdasági nyitás szükségességéről, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az esetleges változásoknak fokozatosnak kell lenniük, és a szocializmus keretein belül kell maradniuk.

Végleg visszavonul

Fidel Castro tavaly súlyos bélműtéten esett át, és több mint 19 hónapja nem
jelent meg a nyilvánosság előtt. Hétfői keltezésű üzenetét elemzők úgy értelmezik, hogy a kubai vezető végérvényesen bejelentette visszavonulását.

Castro 50 éve - nézze meg képgalériánkat!

Castro 50 éve – nézze meg képgalériánkat!

Castro közel fél évszázadon át irányította a karib-tengeri szigetországot azóta, hogy 1959-ben fegyveres forradalom élén megragadta a hatalmat. A közelmúltban tartott parlamenti választásokon Castrót ismét képviselővé választották.

Közeleg a választás

Az új összetételű törvényhozás február 24-én, vasárnap tartja alakuló ülését Havannában, ekkor választják meg az államtanács tagjait, és az előzetes várakozások szerint ekkor dőlt volna el az is, hogy Castro, a „líder máximo” visszatér-e a hatalomba, vagy öccse, Raúl – akire Castro betegsége miatt már korábban ideiglenesen átruházta hatalmát – végérvényesen átveszi az ország vezetését.

Az államtanács élén 1976 óta Castro áll, de súlyos bélműtétje után 2006 júliusában ideiglenesen átruházta az államtanács elnöki tisztségét, a fegyveres erők főparancsnoki posztját, a miniszterelnökséget és a Kubai Kommunista Párt központi bizottságának első titkári beosztását 76 éves fivérére. Castro már tavaly decemberben azt írta: nem fog ragaszkodni a hatalomhoz, és nem akar a vezetők új nemzedékének útjába állni, de konkrét politikai terveire akkor nem tért ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik