Nagyvilág

Szerb katonák próbáltak Koszovóba jutni

A koszovói hatóságok megakadályozták, hogy a szerb hadsereg több száz volt katonája belépjen a tartomány területére nem sokkal a függetlenség kinyilvánítására összehívott rendkívüli parlamenti ülés kezdete előtt. A szerb egyház feje nem sokkal korábban fegyverbe szólította Szerbiát.

Több száz egykori szerb katona, az 1998-99-es koszovói háború veteránjai, akik egykori egyenruhájukat viselték, a merdarei adminisztratív határnál még át tudtak hatolni a szerb rendőrség kordonján, de a koszovói rendőrök azonnal feltartóztatták őket.

Korábban fegyverbe szólította Szerbiát Koszovó elszakadása ellen vasárnap Artemije raska-prizreni püspök, a koszovó szerb ortodox egyház vezetője. A főpap, a Glas Javnosti című szerb napilapnak nyilatkozva leszögezte: “Koszovó mindig szerb volt és az is marad.” Egyúttal felszólította Vojislav Kostunica kormányát, hogy fogjanak fegyvert és orosz segítséggel akadályozzák meg, hogy a szakadár tartomány kinyilvánítsa függetlenségét.

“Szerbiának modernebb fegyvereket kellene vásárolnia Oroszországtól és más országoktól, és arra kell kérnie Oroszországot: küldjenek önkénteseket a szerbiai katonai jelenlét stabilizálására” – jelentette ki Artemije, hozzátéve, hogy a koszovói vezetők várható függetlenségi nyilatkozata nem más, mint “ideiglenes megszállási állapot”. Az ortodox püspök egyúttal elítélte Zdravko Ponos tábornoknak, a szerb hadsereg vezérkari főnökének álláspontját, mely szerint “Koszovót nem lehet fegyverekkel megvédeni”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik